Jak do červených čísel bez červené kartičky



aneb několik kolapsů na Neighbour Challenge 2013

Obzvláště když hráváte páráky, tak to kontry jen lítá. Jsou ale situace, kdy soupeři kontra nedávají a poměrně velmi rádi. Většinou je to na takovém rozdání, kdy druhou linku nechceme na něco upozornit, většinou totiž kontra samotná napomohou soupeřům ke zdvihu a mohou dokonce napomoci korekci během nedorozumění s partnerem v licitaci. Na některá taková rozdání se podíváme.

Na BBO se vysílaly některé segmenty ze šesti dvojitých základních kol (Double Round Robin; hraje každý s každým postupně dvakrát) nového turnaje Neighbour Challenge, turnaje čtyř zemí určené týmům kategorie ženy a s ambicí na každoroční opakování. Země jsou Nizozemí, Dánsko, Švédsko a Německo. Pro zájemce vysílaná klání byla (v oblé závorce je počet rozdání, které jsem pro vás do příspěvku vybral):

Při procházení lin souborů se jen nelekněte, že jsou komentáře jakoby posunuté o čtyři rozdání. Na jednom stole začínají totiž rozdáním 17. do 20. a pak teprve 1. až do 16. rozdání. Je to kvůli divákům. Diváci občas dorazí později, takže na začátku prodleva výsledků z druhého stolu nevadí a u dalších rozdání diváci a komentátoři mohou srovnávat výsledky z druhého stolu. Někteří hráči to nemají rádi, protože se hrají rozdání v jiném pořadí a to může mít vliv na herní výsledek. Pokud je nějaké těžké rozdání (např. náročnější licitace do slemu a nutnost zahrát skvíz, nebo slabé otevření 2, kontrované, padající čtyřikrát v druhé hře, nebo nutnost odblokování listu odhozem krále či esa v obraně a našli bychom další), tak na jednom stole tuto situaci řeší dřív/později než na stole druhém. Může to hráče dřív/později rozhodit na zbytek segmentu/kola/turnaje/šampionátu, a nebo naopak už jsou hráči víc/méně rozehraní a situaci (ne)řeší s náležitým přehledem.

Je to spíš na diskuzi, v Itálii to organizátoři řeší trochu jinak, oba stoly hrají rozdání od prvního, ale druhý stůl (Closed Room) začíná hrát dřív, případně první stůl 10–15 minut od oficiálně stanoveného začátku nehraje a hráči vyčkávají u stolu na pokyn rozhodčího, že mohou začít hrát. Italští diváci tohle ví a dle toho si uzpůsobí svůj harmonogram. Většina z nich však dorazí k prvnímu stolu (Open Room) stejně včas, protože komentátoři píší zajímavé informace o hráčích, konvenčních kartách, posílají důležité internetové odkazy a podobně. Taková jistá drbárna pro diváky, někteří dávají přednost termínu divácká předehra.

Na tomto turnaji o nic nešlo, byla to tréninková klání. Proto některé dámy zkoušely nově zaváděné licitační postupy a konvence, je můj odhad, a občas nevyšly dle představ licitátorek. Čtenářky mi snad odpustí, že jsem nevybral vzorná (tzv. boží) rozdání, ale spíš instruktážní, kde se dá některá partie hry (nejčastěji licitace, sehrávka či obrana) vylepšit. On na některá rozdání upozornil komentátor Roland Wald a mně to nedalo se v nich nepovrtat.

Konvenční karty jsou vyvěšeny zde [odkaz]. Tady jsou pak oficiální výsledky proběhlého turnaje [odkaz].

1/6 turnaje, rozdání 5. z 20

 
DTH: N-S 2, 6, 2, 2 a 8; E-W 6, 7, 11, 10 a 5.
Par: 4E/W+1 za -450 bodů pro linku N-S.
-11 impů, stav po rozdání: 0-17 impů (rozdíl 17); 5,99-14,01 vimpů.

Naše první rozdání je přetažený slem. Chybí nám esa v drahých listech a navíc K. Kdybychom dali eso křížové na pikové, trochu by to bylo lepší. Linka Východ-Západ měla dostatek prostoru si ukázat kára i srdce, srdcový závazek je lepší v tom, že můžeme snapovat výnosy obránců v křížích v krátkém listu, nikoliv si zkracovat naše dlouhé trumfy. Kontrováním si obrana moc nepomůže, je to příliš nejisté rozdání, únik do srdcí je možný a navíc by Jih prozradil ještě o trochu víc, že má K. Ten by se dal chytit a pokud by linka E-W měla eso v dalším listě, je to hratelný slem.

Vedle této situace (chybějící eso ve dvou listech bez šikeny) se nám podaří najít další. Například xx proti xx v jedné barvě (to je také okamžitá ztráta dvou zdvihů), dále xx proti Kx hrané ze špatné strany (obrana nás může impasovat), Axx proti xxx, kdy musíme zavčas situaci řešit, ať už odhozem třetí ztrátové karty (téměř neřešitelné v symetrických listech, možnost je pak odhoz a snap za pomoci obránců) v ruce či na stole, nebo třebas zjištěním, že je barva zablokovaná. Další zajímavá situace je zde znázorněna v křížích, šikena proti Axx, kontrola tohoto listu se musí počítat jedenkrát pro oba hráče, nikoliv jedenkrát za každého hráče.

1/6 turnaje, rozdání 13. z 20

 
DTH: N-S 7, 10, 9, 7 a 9; E-W 3, 3, 4, 6 a 4.
Par: 4N/S= za 620 bodů pro linku N-S.
3 impy, stav po rozdání: 23-41 impů (rozdíl 18); 5,80-14,20 vimpů.

Na druhém stole zkoušeli 3, ale obrana v kárech nezaváhala a brzy hlavní hráč padá dvakrát. Zde obrana raději nekontrovala, protože únik do 4 by byl reálný a sehratelný z obou stran stolu.

Závazek 4 byl lepší než 3, ale nebyl jednoduchý. Hlavní hráčka zahrála vše správně až do pětikartové koncovky. Koncovku jako první viděl Vugraph operátor (Jan Nielsen z Dánska), je to k nevíře, že při sledování karet u skutečného stolu a při jejich překlikávání do počítače ještě stíhal psát komentáře a popsat tuto koncovku. Zde je ona situace, vynáší se od Severu, trumfy jsou piky.

Bylo zahráno A, ale v závěru se nestihlo nějak pracovat se srdci a 4 padá pod T od Východu. Správná situace byla snapnout srdci, snapnout káro a vynést poslední srdci. Západ vynuceně bere zdvih (kdyby nebrala, tak 9 získá zdvih) a K je ze Západu expasován.

3/6 turnaje, rozdání 9. z 20

 
DTH: N-S 5, 5, 4, 11 a 9; E-W 4, 7, 9, 1 a 4.
Par: 5N/S= za 400 bodů pro linku N-S.
-10 impů, stav po rozdání: 17-29 impů (rozdíl 12); 7,02-12,98 vimpů.

Dostáváme se k dalšímu přepnutému slemu. Prohoďme 6 s 6 a jsme úplně někde jinde, kontrovat se téměř nedá. 5X by mělo spadnout dvakrát (500 bodů), což samo o sobě je už příliš vůči 5= za 400 bodů. Ve slemu není mnoho co hrát, na kříže se všechny piky nedají stáhnout a závazek spadne. V srdcovém závazku u druhé linky nepomůže ani odhoz a snap, dělení piků 4-4 je pro hlavní hráčku silné kafe a impas v pikách proti Severu nedrží.

4/6 turnaje, rozdání 8. z 20

 
DTH: N-S 10-6, 9-8, 12, 12 a 6-5; E-W 2, 2, 1, 1 a 7.
Par: 6N/S= za 980 bodů pro linku N-S.
-13 impů, stav po rozdání: 9-33 impů (rozdíl 24); 4,71-15,28 vimpů.

Linka N-S má na stole malý kárový slem (s 5-4 fitem) nebo srdcový (s 4-4 fitem), licitace je však přerušena a hraje se 5S (s 0-3 fitem). To soupeřky tiše dokonce velmi rády nekontrovaly.

Je to zrádné tohle pasování od soupeřek! Ať raději licitují!

Díváme se na pět nebo šest pádů, Západ měla teoreticky nejlépe vynést vysoký trumf, to je dost šílené. Hlavní hráčka neoptimálně zahazuje káro místo srdce ve třetím zdvihu a vypadá to na šest pádů až do konce. Ve čtyřkartové koncovce Západ však neváhá a vynese J a obrana získá všechny zbylé zdvihy.

Jak to tedy sehrát, aby po výnosu došlo jen na pět pádů? Ve třetím zdvihu se zahodí srdce a jede se další kolo piků a odhodí se další srdce. V principu se budeme snažit přesnapnout Západ na třetí kolo srdcí. Řekněme, že Východ bere tento zdvih trumfem a vrací káro (podobná situace by byla, kdyby Západ odhodil káro, tak bude muset snapovat jen o něco později). Bereme to na stole a vyjedeme AK a vyneseme další káro. Západ musí snapovat (jinak by hrozily jen čtyři pády!). Dostaneme se do této šestikartové koncovky a vynáší se od Severu.

Hlavní hráčka vynese káro. Východ musí snapovat. A je expasována ve dvou barvách, a to tak, že K získá zdvih. Navíc si Západ musí dát pozor, aby snapovala J nebo 8, nikoliv nízkou kříží (přesnapnutí a únik v kárech) či si zahodila poslední káro (Východ by byl expasován v trumfech, protože T9 může přebít jen J a to už na dvě kola trumfového impasu není dostatek přepravy zpět k Západu). To by se nepodařil ani opakovaný impas K a ten by získal zdvih. Z šesti pádů by něco takového znamenalo jen čtyři pády a to by byla katastrofa, dodávám s úsměvem.

4/6 turnaje, rozdání 16. z 20

 
DTH: N-S 6, 6, 2, 6 a 10; E-W 4, 7, 10-11, 5 a 3.
Par: 6XN/S-2 za -300 bodů pro linku N-S.
15 impů, stav po rozdání: 30-63 impů (rozdíl 33); 3,34-16,66 vimpů.

Na jednom stole vzorně dohledali par 6X (správné obětování vůči 5W=; z Východu to nelze hrát, to by vedle dvou es přibyl snap úvodní vynesené piky). Na druhém stole také rutinně kontrují 6, což se snaží Jih zachránit licitací 6 a to je též rutinně kontrováno. Rutinní sehrávka znamená šest pádů a 15 impů. Tahle záchrana z paru se nepovedla a tentokrát se obrana nebránila vytáhnout červenou kartičku (kontra), k ušetření zdvihu u hlavní hráčky za upozornění od druhé linky by nedošlo.

Sever důvěřoval své partnerce, protože záchrana na tuto záchranu byla možná a to 7X. Tento závazek by spadl jen třikrát (-500 bodů) a bylo by to za 5 impů.

5/6 turnaje, rozdání 10. z 20

 
DTH: N-S 11, 11, 8, 10 a 8; E-W 2, 2, 5, 3 a 5.
Par: 3N/S+2 za 660 bodů pro linku N-S.
-13 impů, stav po rozdání: 17-33 impů (rozdíl 16); 6,19-13,81 vimpů.

Zde se linka N-S nadřela, osm kol licitace a závazek jim bohužel spadne. To se u relay licitačních systémů stává. Podíváme-li se na kříže, tak opravdu do slemu nelze jít. Obrana však musela být opatrná, nevinně vypadající pasivní výnos kára by znamenal splnění závazku. Také Západ si nesmí zahodit káro. Při nekárovém výnosu jsou karty tichého hráče skvízovány před Východem a slem jedenkrát spadne. Křížový výnos a pád závazku je hned. Podívejme se ještě na kárový výnos. 6 pokrývá hlavní hráčka 97, 8 devítkou, to je přímý útok na J a vypadnutí T od Západu v dalších kolech kár, 7 získá zdvih.

Nejzajímavější je to při výnosu T. Hlavní hráčka bere K. Dvě kola pik bráno vysokými ze Severu, A, srdce do K a srdcový snap. Dvě kola pik, kdy Západ a od Severu zahazujeme kříže a Východ zahazuje srdce. Dostáváme se do této známé koncovky, vynáší se od Jihu.

Vyneseme poslední trumf J (karty Západu jsou nevýznamné) a zahodíme 9. Východ je ve skvízu v levných barvách. Když zahodí káro, vyneseme káro a od Severu přebereme esem a pokračujeme v kárech od vysokých. Když Východ zahodí kříži, tak vyneseme kříži do Q, Východ vynuceně bere zdvih a její J je expasován.

6/6 turnaje, rozdání 7. z 20

 
DTH: N-S 1, 4-5, 6, 1 a 5; E-W 9, 7, 5, 10 a 8.
Par: 3E/W= za -600 bodů pro linku N-S.
1 imp, stav po rozdání: 16-0 impů (rozdíl 16); 6,19-13,81 vimpů.

Rád upozorním na tzv. neviditelný slem. GIB a jiné DDS programy jej nenajdou, protože chybovat je lidské a počítač nechybuje, jen dělá, co mu naprogramujeme. Vynést srdci z KJxx nebo QTxx není vůbec pro obranu jednoduché (takových situací je opět nespočet: Ax, Kx, Qx, QJx atd.), ale je to jediná cesta, aby slem spadl. V křížích impasujeme proti alespoň jedné kartě AJ od Severu, v pikách jsme nuceni vše (QT) impasovat proti Jihu. V našem neviditelném slemu získáme buď 12 zdvihů nebo jen 9 ( závazek), případně 12 nebo 10 zdvihů ( závazek).

Neviditelná, nelicitovatelná, riskantní až téměř nehratelná třída slemů, ale hezky se o nich píše. Existují i velké slemy, kde se dá zkoumat, u kterého obránce je chybějící eso a bude-li daná barva vynesena. Nejvýživnější velké slemy jsou samozřejmě takové, kdy máme dva listy plně pod kontrolou a pak máme v listech dvakrát šikenu proti třebas xxx(x)(x).

6/6 turnaje, rozdání 20. z 20

 
DTH: N-S 7-8, 7, 5, 5 a 8-9; E-W 5, 6, 8, 8 a 4.
Par: 2S= za 120 bodů pro linku N-S.
3 impy, stav po rozdání: 32-31 impů (rozdíl 1); 10,28-9,72 vimpů.

Rozloučím se následujícím rozdáním. Když nejsme smířeni s licitací pod 7 HCP, tak se můžeme dostat do této nemilé situace. Závazek 1 a dělení kříží 2-2 či ještě hůř. Soupeři opět milostivě nekontrují, neb byste jim utekli do kár či srdcí (až druhá úroveň) nebo piků (jeden pád) či klidně i do (dva pády). Závazek 1 patří soupeřům, mohou uhrát 8 zdvihů (Sever), ale i 9 (Jih). Závazek 1W padá dvakrát (výnos pikový), ale mohl spadnout až třikrát (výnos nepikový).

Můžeme se podívat na tuto situaci. Nechť Sever vynese A a další srdci. Hlavní hráčka nechť pokračuje srdcí a krátí trumfy u soupeřů. Sever snapuje a pokračuje nízkou károu do dámy a esa. Káro do krále a nízká pika. Opět pika zpět od hlavní hráčky. Dostaneme se do této šestikartové koncovky s výnosem od Jihu, trumfy jsou kříže a obrana potřebuje, spíš by si přála, ještě pět zdvihů.

Jih zahraje Q. Pokud nevypadne K, tak Sever hodí nízkou a další kolo kříží do esa, káro se příležitostně snapne a obrana ztratí jen jednu piku. Pokud vypadne K, Sever přebere esem a pokračuje kárem do snapu. A obrana pokračuje kříží do J. Pak následuje odhoz a snap, ale pro obranu! Hlavní hráčka má jen červené karty, obrana jen černé, ať vynese cokoliv, Jih to snapuje a Sever si zahodí poslední piku a bere na trumfy zbytek zdvihů.

Dva pády závazku a zasloužené 3 impy pro linku Sever-Jih, kdyby to na stole byly 3 pády, tak už by z toho byla bridžová legenda!


Slyším hlasy (při komentování)

Abych Rolandu Waldovi, rodilému Dánovi (jedna ze zemí hrající na tomto turnaji), ani v nejmenším neukřivdil poukazováním na taková rozdání, tak musím napsat, že připravuje knihu podobných rozdání ze života jako jistou inspirativní výstrahu smrtelným hráčům.

Roland Wald například zmínil závazek 4 ze světového turnaje (Dánsko, přelom tisíciletí), kde sehrávající linka neměla jedinou srdci, všech třináct měla obrana. Také jsou dobře zdokumentované velké slemy, kdy sehrávající linka přišla o všech třináct zdvihů. Jsou to samozřejmě rarity, ale vědět a psát se o nich musí. V některých zemích je nepsaný bridžový zvyk, že 7 s chybějícím esem obránce na výnosu jednoduše nekontruje. Asi se tím říká, že takové body, resp. takový bridž, si hráči nepřejí, jako kdyby to druhá linka udělala schválně, že?

Kdo rád rarity typu nejmenší počet HCP, abychom sehráli 7 a podobné, mohu doporučit třebas tuto stránku Richarda Pavlicka [odkaz]. Jeho příjmení naznačuje, že tam chybí diakritika. Ano, má hluboké kořeny v Čechách, ale česky neumí. Rád však vzpomíná, že sloužil v U.S. Army na území Německa v roce 1964 a tam se bridž naučil. Spolu se synem byli úplně první hrající dvojicí otec+syn, kteří oba získali titul Grand Life Master (ACBL). Více o Pavlickových [odkaz].

Ba co víc! Roland Wald jako hlavní komentátor na BBO se snaží už víc jak deset let udělat z bridže divácký sport. Posledním výstřelkem je hlasový doprovod běžících turnajů. Stačí vám k počítači připojené repráčky a povolený Flash v internetovém prohlížeči. Už jsem se i setkal s výukou bridže na BBO v polštině, francouzštině a italštině, i když to jsou jen první vlaštovky. Technické detaily hledejte zde [odkaz].

Technicky nejdále se u přenosů dostali už na některých významných světových turnajích, kdy si organizátoři přizvali kameramany a přenos nebyl jen on-line, ale opravdu live (živě). S tím se dalo jít už do televize. Ti s menším rozpočtem si nahodili Vugraph na BBO a webkameru na notebooku. Asi nejmarkantněji to bylo vidět v roce 2011, však posuďte množství videí a kvalitu sami [odkaz].

Jak poznáme, že poběží turnaj s hlasovým doprovodem (počítejte s angličtinou)? Ty významné přenosy mají ikonku repráčku ve středním sloupci na Vugraph Schedule [odkaz]. Někdy se stane, že se komentují segmenty turnajů na tomto seznamu nezmíněné, ale to jsou spíš výjimky, kdy komentátoři nejčastěji zkouší funkčnost své techniky před větší akcí. Jinak komentátoři nejsou honorováni, dělají to z lásky ke hře.

Na závěr mých poznámek tedy pozvu na nejbližší akce, kde postřehy komentátorů s největší pravděpodobností budeme moci slyšet (vedle psaných komentářů, které jsou už poměrně časté a zavedené):

Většina těchto velkých turnajů slouží k výběru národních týmů na nadcházející šampionát Bermuda Bowl. Nelze se na přenosy netěšit!


Zpět do domečku...