Povoláváme obranu do zbraně!



Italian Open Teams Championships 2013

Asi nebude velkým překvapením, že hra Thomase Bessise (BBO: malpaluche) z bridžového klanu Bessisů z Francie mi je blízká. (Když jsem v roce 2012 zkoušel komentovat zápasy z Číny na Vugraphu, tak mě napsal Michel Bessis (BBO: besbes), že právě komentuji sehrávku jeho ženy. Tohle komentování je opravdu pro experty, nikoliv pro mou maličkost. Je to však dobré na udělání si ostudy, ať už jazykové či už čistě bridžové.)

Thomas Bessis je přibližně můj vrstevník, temperamentní hráč se zajímavými karetními výpad(k)y. Kolik hráčů se však může pochlubit týmovými kolegy párem Fantunes? Potěšilo mě, že jsem mohl shlédnout jejich hru už v prvním segmentu základního kola [prohlédnutí, stažení] italského šampionátu [odkaz]. Na prvním stole N-S hraje tým Uggeri, E-W hraje tým Vinci, hrají 16 rozdání.

6. rozdání 1. segmentu

 
DTH: N-S 8, 5, 9, 9 a 9-8; E-W 5, 7-8, 4, 4 a 4.
Par: 3N/S= za 140 bodů pro linku N-S.
1 imp, stav po rozdání: 28-16 impů (rozdíl 12); 13,28-6,72 vimpů.

Přidal jsem se k šesti stům diváků. Vedle řady poučných rozdání mě zaujalo následující. Na druhém stole získávají bodovou výhodu sehrávkou 2 (IMP hodnocení, kontra je příliš riskantní, navíc se závazek dá od Západu zahrát), který padá jen jedenkrát, když hlavní hráč zahrává Q ve zdvihu šestém.

Na prvním stole hrají par 3. Na čtvrtém zdvihu Jih zahrává kříže, místo jednoho kola kár a středně vysokým snapem káro další. Pak může hlavní hráč snapnout předposlední piku. Další středně vysoký snap káry a výnos poslední piky. Pak už hlavní hráč čeká na expas Západu ve dvou barvách.

Na čtvrtém zdvihu Západ správně bere zdvih A, má pokračovat A a udeřit v pikách. Na další vítěznou piku od Východu má Západ zahodit svou poslední kříži a může tak získat křížový snap a uniknout trumfovému expasu pozdním výnosem káry. Poněvadž Sever má víc trumfů než Západ, je expasován hlavní hráč v ruce a Q získá obráncům v tříkartové koncovce další zdvih. Tolik k ideální obraně.

15. rozdání 1. segmentu

 
DTH: N-S 2, 1, 2, 6 a 1; E-W 9, 10, 10, 7 a 11.
Par: 4/N/S= za -420 bodů pro linku N-S.
10 impů, stav po rozdání: 40-44 impů (rozdíl 4); 8,80-11,20 vimpů.

Ačkoliv se italský tým může pochlubit vybroušenou konvencí Gazzilli od Lorenza Laurii, po registraci stáhnutelná zde, francouzský pár něco zpytlíkoval, protože se dostal do malého trefového slemu bez dvou es a bez odpovídajících vhodných šiken. Obrana to měla již relativně jednoduché, vynést obě esa. Relativně v tom smyslu, že vynést netrumfové eso se ne vždy ve slemové zóně vyplácí.

U druhého stolu BBO komentátor krásně zavtipkoval před čtvrtým zdvihem od Severu, že výnosem další trefy do snapu Jihu by závazek 4 spadl.

Koho by licitační systém Fantunes zajímal víc, dají se dohledat rozdání z posledních let, viz http://search-fantunes.herokuapp.com/. Nelze samozřejmě opominout připomenout knihu Billa Jacobse Fantunes Revealed [amazon].


Icelandic Teams Championship

Odskočil jsem si shlédnout i několik segmentů, čtvrtý [prohlédnutí, stažení] a pátý [prohlédnutí, stažení] z jedenácti, tohoto turnaje [odkaz, výsledky], hraje se 16 rozdání.

4. rozdání 4. segmentu

 
DTH: N-S 4, 4, 6, 1 a 3; E-W 9, 8, 7, 11-12 a 8-9.
Par: 6W= za -1370 bodů pro linku N-S.
16 impů, stav po rozdání: 0-22 impů (rozdíl 22); 4,62-15,38 vimpů.

Zde je jedno rozdání ze čtvrtého segmentu, které potěší obránce. Jak zkušenější obránci ví, téměř libovolnou fintu hlavního hráče lze aplikovat v obraně. Je to jen těžší se k tomu propracovat.

Na prvním stole (linka N-S tým Garðs apótek, linka E-W tým Lögfrst. Íslands) hrají par, 6=. Výnos od obrany významně pomohl, ale i tak správně posazené KQ nedaly obraně šanci.

Na druhém stole hrají 3, při splnění samotném je to ztráta. Obrana si prvně v úvodních zdvizích poradí s nezablokováním srdcové barvy, hlavní hráč si však zahodí 9 a možnost impasu KQ je tutam. V tříkartové koncovce Jih odmítne vynést vítězného K, to by zaskvízovalo Sever ve dvou barvách, odhazuje totiž před tichým hráčem (Východem). Jih naopak vynáší kříži a T se ukáže jako nesmírně užitečná karta. 3 spadne jedenkrát vedle 6=, magických 16 impů.

Principiálně podobně dopadlo i 22. rozdání, 3W= na prvním stole a 5E-1 na stole druhém, ale zisk opět pro tým Lögfrst. Íslands. Celý segment byl divácky atraktivní, zvlášť 26., 31. a 32. rozdání, kde se to (ne)hemžilo slemy a lítaly dvouciferné impy. Slemofilům mohu k nakouknutí vřele doporučit.

Podívejme se na některá rozdání dalšího segmentu. Linku N-S na prvním stole sehrává tým Sparisj. Siglufjarða, linku E-W pak tým Garðs apótek.

4. rozdání 5. segmentu

 
DTH: N-S 2, 4, 8, 4-5 a 1; E-W 11, 9, 5, 8 a 12.
Par: 6XN/S-4 za -1100 bodů pro linku N-S.
0 impů, stav po rozdání: 0-8 impů (rozdíl 8); 7,71-12,29 vimpů.

Tohle bylo zajímavé rozdání. Na obou se hrály malé slemy, nikdo si netroufl na jisté pády v 6X. Zajímavý byl hlavně první stůl, kde se hrálo 6 a během pátého zdvihu si hlavní hráč vyžádal 12 zdvihů. Říkal jsem si, že to není možné, že závazek musí spadnout. Problém je v kárech. Když hlavní hráč zahraje T, Jih pokryje Q, K a Sever buď bere A nebo podhodí 3. Tím se vypracovává 8 a 9 proti J. Pokud naopak hlavní hráč zahraje 7 nebo 2, Jih hodí nízkou káru a hlavní hráč může nejlépe zahrát J a Sever si může vybrat. Kára budou znamenat dva zdvihy pro obranu.

Začal jsem se v tom rozdání vrtat a jediná regulérní možnost uhrání by byla, kdyby Sever vynesl A nebo 9 (s možností pozdějšího získání zdvihu J či 76), to se nestalo. Při výnosu 3 je situace bezvýchodná. Na 7 či 2 pokryje Jih 8, T pokryje Jih dámou károvou. Hlavní hráč má v ruce de facto zablokované všechny tři ostatní barvy a skvíz pikovo-kárový nelze vypracovat. Kára by hrál z ruky a to si nemůže dovolit, proto se musí rozhodnout k impasu v kárách ze stolu.

Situace při 6 by byla diametrálně odlišná, pokud bychom prohodili 7 s 9. Z toho by se stal neubránitelný závazek při současném rozmístění A a Q. Pokud bychom prohodili A a Q, tak je závazek naopak nesplnitelný.

Už jsem si říkal, že můj analyzátor (aktuálně Double Dummy Solver 9.33) má v sobě krpu a tu bude potřeba autorovi nahlásit. Nu, tato karetní situace se přecejenom vyřešila, nekaretně. BBO operátor se překlikl a hlavní hráč sehrával na prvním stole také 6W a ty uhrál. Tam je to snadné v tom, že na K hlavní hráč odhazuje jedno káro a už mu stačí jen jedno vítězné káro, to třetí káro od Západu si snapne. Tohle je riziko (chyba při nakliknutí od Vugraph operátora) a cena za možnost sledovat turnaje v reálném čase. Dobře, zpoždění tam je, asi polovina vteřiny, než to operátor naklikne, a polovina vteřiny, než se to dostane přes káblíky přes internet. Ale s tím se asi dá žít!

8. rozdání 5. segmentu

 
DTH: N-S 4, 6, 5, 1 a 1; E-W 7-9, 6-7, 8, 11 a 12.
Par: 6E/W= za -920 bodů pro linku N-S.
10 impů, stav po rozdání: 15-19 impů (rozdíl 4); 8,8-11,20 vimpů.

Tohle bylo též zajímavé rozdání. Na prvním stole sehrávají 6W, na druhém jen 5W. Co byste vynesli jako Sever? Pokud uvážíme, že piky jsou slepá ulička a kára jako pasivní výnos asi též mnoho nesvedou. Srdce nebo kříže? Na obou stolech Východ licituje dvojlist, na druhém dokonce upřesňuje, že se jedná o levné barvy. Krapek to inklinuje k výnosu srdcovému. Otázka by pak byla ke které srdcové kartě se přiklonit.

Pokud se rozhodnete pro Q, tak ji hlavní hráč bere K, pika a snap, kára zpět do vysoké, pika a snap, nízká kára zpět do K, další snap piky. Následuje AK a další kříže. Co má nyní chudák Jih dělat? Je expasován v srdcích (T a kříže, A zajišťuje přepravu, pokud bude potřeba převzít 8 devítkou károvou), a hodí-li trumf, hlavní hráč jej bere 9 zahodí nízkou srdci, A a zbytek berou dvě kříže. Tohle je vyřešený domácí úkol, u karetního stolu se to dá jen těžko zahrát.

Pokud se Sever rozhodne pro úvodní výnos malé srdce, mají obránci naději a závazek spadne. Opět je to spíš vyřešený domácí úkol, neb ani na jednom stole se jim tento výnos nepodařilo najít.

9. rozdání 5. segmentu


DTH: N-S 5, 7, 4, 5 a 5; E-W 8, 5, 9, 8 a 8.
Par: 3E/W= za -140 bodů pro linku N-S.
12 impů, stav po rozdání: 31-15 impů (rozdíl 16); 5,82-14,18 vimpů.

Rozloučím se tímto rozdáním, u kterého neznáme sehrávku z prvního stolu, jen výsledek 3W-1. Já se zamýšlím, jak se jim to podařilo ubránit.

Ono totiž už při prvním pohledu na piky to vypadá nebezpečně. Výnos čtvrté zvrchu je problém, hlavní hráč má stopéry solidní. Očekávat u partnera A alespoň dvojlist je spíš sen a ani to nezajišťuje zisk alespoň čtyř zdvihů v pikách. Vynést nebo je mnohem lákavější. Ale jak bránit dál? Obránce musí zahrát K nebo Q, protože jinak hrozí expas Severu a pokračovat musí v srdcích (byl-li úvodní výnos křížový) či v jiné barvě než piky (byl-li úvodní výnos srdcový).

Pokud obrana v pikách zaváhá, tak po stažení kár a srdcí (testy na dělení listů 3-3), vpustí hlavní hráč Sever do výnosu pomocí poslední kříže (odhadnout A v dvojlistu není též nic jednoduchého a musí se to udělat zavčas, tedy před káry a srdci). Sever sice může v koncovce zahrát K, tento zdvih hlavní hráč esem pikovým nebere a J získá devátý zdvih, neb je Sever expasován v jedné barvě.

Pokud to obrana opravdu ubránila, pak klobouk dolů.

Poznámka pro pisatele. Prodleva mezi Vugraph přenosem a zveřejněním v archivu (lin soubor) je přiblině šest až sedm hodin. Pokud tedy chcete hned po turnaji o rozdáních psát, buď na lin soubor zapomeňte, a nebo si musíte počkat. Na BBO se dá sice rozdání uložit exportem do Handvieweru (pak musí následovat např. konverze do lin souboru či minimálně vykopírování z URL od obou stolů) nebo si rozdání musíte ručně překlikat, což vyčerpává.


Závěrem zavzpomínání

Obrana patří k nejkomplexnější části hry (vedle licitace a sehrávky, dodávám s úsměvem), vyžaduje herní soustředění a komunikaci mezi obránci.

Mezi nejskvělejší obránce patřil Benito Garozzo (* 1927, wiki, BBO: sillafu), žijící legenda Blue Teamu a pravidelný hráč na BBO.

Nelze samozřejmě opomenout Boba Hammana (* 1938, wiki) a jeho partnera Bobby Wolffa (* 1932, wiki), žijící legendy týmu Dallas Aces. Bobbyho Wolffa jsem jednou ke konci druhého tisíciletí potkal na games.yahoo.com (to byla cca doba před vznikem OKBridge a BBO), byla to pro mě událost, neb se mnou sehrál několik rozdání jako partner.

Skvěle brání např. Poláci, naši sousedé. Například kniha Systems in Defense [naskenovaná kniha] je stále velmi ceněna. Výnosy à la Łukasz Sławiński užívá i pár Fantunes (Fulvio Fantoni a Claudio Nunes). Užívají nízkou kartu: počet karet v barvě lichý bez AKQJT nebo počet karet sudý s alespoň jednou z AKQJT. Pak vysoká karta je počet karet v barvě sudý bez AKQJT nebo je počet lichý s alespoň jednou z AKQJT. Diskuze k tomu viz fórum při BBO [odkaz].

Svého času mé pozornosti neunikla kniha Prism Signals [odkaz], kterou snad jednoho hezkého dne přeložím, neb k tomu máme souhlas, ale ta má bridžová čeština... Autorem je John Sheehan z USA (BBO: aceshaw).

Mé vlastní myšlenky směřují k signalizaci přes více barev. To by pravděpodobně bylo efektivní z hlediska množství předávaných informací, ale náročné na její předávání a čtení obránci. Snad to též jednoho hezkého dne nezůstane jen u myšlenky, ale třeba se to posune k nějakému tomu konceptu... {budu snít dál}...


Zpět do domečku...