Turnaje Yeh Bros Cup a Nec Cup



Turnaje v Japonsku

Poněvadž mám k Japonsku nezáporný vztah, zaujaly mě přenosy z probíhajících turnajů: týmáky 18. Nec CupYeh Bros Cup a nevysílané přenosy z páráku Asuka Cup. Samozřejmě jakýkoliv bridžový festival, který začíná, tedy spíš končí týmovým turnajem, ochucený vyřazovacími boji, je mi blízký.

Abych milého čtenáře či čtenářku trochu popíchl, tak samozřejmě týmové turnaje jsou vrcholem bridžového světa, co jiného, že? U párových turnajů (tzv. páráky) se člověk učí licitovat, sehrávat a bránit, to se u týmových turnajů (tzv. týmáky) považuje za samozřejmost, dodávám s úsměvem. O to víc však potěšilo, že WBF [odkaz] upravila od letošního roku konverzi IMP na VP. Podrobně o tom zde [odkaz, škála a pro zájemce i algoritmus výpočtu]. Pod technickým výborem je podepsán i Henry Bethe (BBO: Henryb), pravidelný komentátor a expert. Touto upravenou škálou se pro mě stává žijící bridžovou legendou. Je to zároveň větší bridžová událost, protože se o této úpravě hovoří mnoho let, možná desítky let, možná několik generací.

O co vlastně jde? Hlavně o to, že VP jsou spočítány přesně pro každý IMP a na dvě desetinná místa, takže se to bude krásně vyjímat na výsledkových listinách jako doposud jen u párových turnajů. Jak se však můžete podívat na výsledky švýcara Yeh Bros Copu [výsledky, švýcarrozdání], ze kterého jsem vybral jeden segment o 10 rozdáních [prolistování, stažení], tak 1. a 2. místo se liší o 0,15 VP. Síla, že? Každé rozdání, každý zdvih, každá karta může hrát svou roli při závěrečném zúčtování. Nevýhodou je, že se mnoho lidí nebude učit celou tabulku nazpaměť, aby ohromilo své bridžové obecenstvo.

Magická hranice maxima 20,00 bodů (pro 10 rozdání) je získat nad soupeři rozdíl alespoň 48 impů, to je už nějaký výkon, získat se totiž má 4,8 impu na rozdání, kde se očekává 5 rozdání částečný závazek, 4 celoherní závazek a jeden slem. Henry Bethe psal, že škálu mají ověřenou z turnajů, proč jim nevěřit.

Poznámka. Například pro studenty technických či ekonomických vysokých škol, ale i škol středních, může být samotná nelineární transformace dosti blízká, viz například preferenční systém spotřebitele ve vědách ekonomických či třebas výpočet konvexnosti a konkávnosti v matematické analýze. Takže pozor, už můžete získat nejen nulu (0 VP dle starého, dle nového např. 0,45 VP, viz tým Yeh Bros II, 3. segment), ale skutečně trojitou nulu (0,00 VP), viz třetí segment Austrálie nebo čtvrtý segment Indonésie.

Pojďme zpět do světa čertových obrázků. Vybral jsem pro vás zápas Maďarska (Hungary Senior, N-S na prvním stole) a Číny (China Red), který nejednoho kibitze (nespisovně šmíráka) zaujal. Já samozřejmě fandil Maďarsku, když už jsem nemohl fandit České republice nebo Slovensku, tak alespoň té zemi, která je mi geograficky nejblíž. Také asi víte, že vztah Maďarska k matematice, hudbě či šachům je obdobný našinci. Tak jsem si říkal, co kdyby tam nebylo Maďarsko, ale my (ČR nebo SR). Fandil jsem Maďarsku co to šlo, ale záhy jsem se dost divil!

Rozdání 1. z 10

 
DTH: N-S 5, 4, 5, 8 a 3; E-W 8, 9-8, 8-7, 5 a 9.
Par: 3E= za -140 bodů pro linku N-S.
-10 impů, stav po rozdání: 0-10 impů (rozdíl 10); 6,57-13,43 vimpů.

Turnaje se hrají od našich popůlnočních hodin do poledne, takže sedáte k počítači ke sledování v době, kdy je hra již v plném proudu. To mě zaskočilo už u prvního rozdání, kde se hraje stejný závazek 3 od Západu.

Na prvním stole Sever zahazuje 3 u třetího zdvihu a již nyní může hlavní hráč zahrát A a nízkou káru, aby Q získala později zdvih, přepravu ze stolu do ruky by zajistil J. Na to však není lehké přijít. Hlavní hráč pokračuje v srdcích, vyjíždí kříže a znovu se dostává k pádu závazku. Bohužel Jih zahazuje J na osmém zdvihu. Ve čtyřkartové koncovce po poslední kříži nemá Sever na výběr, buď mu zůstane singl K nebo singl Q. První možnost je pro hlavního hráče o něco těžší, neb se může snažit impasovat kárového krále. Sever se rozhodl pro singl Q, hlavní hráč zahrává srdci a Sever je expasován v kárech.

Na druhém stole k chybám od obránců nedochází a hlavní hráč jedenkrát spadne. Dokonce Jih do druhého zdvihu vynáší kára sám a K získá zdvih okamžitě, pak si obrana může vybrat kdo z nich bude držet kára, zda-li Sever nebo Jih.

Rozdání 2. z 10

 
DTH: N-S 2, 2, 3, 2 a 6; E-W 9, 10, 9, 11 a 7.
Par: 4E/W= za -420 bodů pro linku N-S.
-2 impy, stav po rozdání: 0-12 impů (rozdíl 12); 6,00-14,00 vimpů.

Zde podle Vugraph záznamu na jednom stole uhráli tři nadzdvihy a na druhém stole spadli jedenkrát. Oficiální výsledky hovoří o dvou nadzdvizích na prvním stole a přesném zahrání 3 na stole druhém, i když výnosy KQ by do jisté míry naznačovaly, že nebezpečným obráncem v křížích je Jih, nikoliv Sever. Ovšem při pěti kartách u Jihu by asi došlo na výnos čtvrté zvrchu. To určuje, zda-li impasovat krále v kárech či srdcích. Na tomto rozdání je vidět, že by u oficiálních výsledků neměl být jen úvodní výnos, ale záznam všech sehraných karet. Třeba se v budoucnu jednoho hezkého dne dočkáme.

Během sledování přenosu to vypadalo, že je to druhá dvoucifra a že tým Číny to rozjel ve velkém.

Rozdání 3. z 10

 
DTH: N-S 7, 6, 6, 8 a 6; E-W 5, 7, 7, 5 a 7.
Par: 2N/S= za 90 bodů pro linku N-S.
-5 impů, stav po rozdání: 0-17 impů (rozdíl 17); 4,71-15,29 vimpů.

Jedno z příjemných rozdání vhodných na párový turnaj. V týmovém turnaji sehrávat 2X, 2X nebo 3X je značně riskantní, pokud je to takto hraniční rozdání.

Na prvním stole se odehrálo příjemné překvapení, když Západ zahazuje A a ponechává si 9, aby nebyl expasován v srdcích, tedy závazek jedenkrát spadl, na druhém Východ v dobré víře vynesl srdce a hlavní hráč měl dostatek prostoru vypracovat kára, než došlo k úderům v černých barvách, především v pikách, tři zdvihy v křížích by neutekly.

Rozdání 4. z 10

 
DTH: N-S 5, 7, 8, 5 a 5; E-W 8-7, 5, 5-4, 8 a 8.
Par: 2E= za -120 bodů pro linku N-S.
0 impů, stav po rozdání: 0-17 impů (rozdíl 17); 4,71-15,29 vimpů.

Ačkoliv tohle rozdání skončilo remízou, byla vidět řada zajímavých obratů.

Na prvním stole mohl závazek 1 spadnout dvakrát, ale v pátém zdvihu Západ zahraje srdci, která nepřinese prémiový kárový zdvih, ačkoliv mu Východ signalizoval kára odhozem 6 (vysoká). Všiml si toho i čínský komentátor (BBO: nytko), který má na seznamu licitačních systémů Ambra, HLL či XU Relay. Kdo je zná, kdo je používá? Podobně by tomu bylo u výnosu pikového. Můžeme vidět, že hlavní hráč nemá přepravu na stůl, aby zkusil impasy ve třech barvách. Navíc vidíme, že Západ či Východ je v principu expasován ve třech barvách. Podobně je na tom však Jih, protože musí vše hrát z ruky, co vydělá v jedné barvě, v jiné ztrácí.

Na druhém stole výnos káry ve druhém zdvihu byl překvapivý. Podobně jako výnos třinácté káry v šestikartové koncovce od Východu. Hlavní hráč měl zahodit 6 a čekat. Kdyby Západ vzal J, vynesení kříže by pomohlo hlavnímu hráči impasovat či krátit trumfy u Východu, výnos piky od Západu by sice byl volný impas Q, ale to nehrálo vůbec roli: A, K a snap , ve dvoukartové koncovce máme trumfový impas K.

Po tomto napínavém rozdání zůstalo skóre beze změny.

Rozdání 5. z 10

 
DTH: N-S 1, 2, 3, 3 a 1; E-W 12, 11, 10, 10 a 12.
Par: 6E/W= za -990 bodů pro linku N-S.
-14 impů, stav po rozdání: 0-31 impů (rozdíl 31); 2,00-18,00 vimpů.

Můžeme zpozornit, naše zorničky se rozšiřují neb jsme ve slemové zóně. 6 nebo 6. GIB [odkaz] nebo program typu DDS [odkaz] vám sice poradí, že 12 zdvihů je tutovka, ale není tomu tak u skutečného stolu. Po pádu 9 na K se pokračuje Q a dá se bezpečně impasovat J. Je smůla, že T není na Východě, to by pomohlo při potenciálním výnosu Q nebo J od Severu, kár se však obránci při výnosu vyvarovali.

Jak však s těmi piky a třemi zdvihy? Například program SuitPlay [odkaz] vám sice poradí dominantní herní strategii (Q a pak impasovat vše proti Severu), ale ta na tomto rozdání nezafunguje. Autorovi programu jsem kdysi psal, že by mohl vypsat všechny herní strategie, bez ohledu na jejich procentuální zastoupení.

Nu, zahrát A a pak tahat J9 proti Jihu se podařilo jen na jednom stole. Čína si připsala další dvoubodovou změnu do skóre.


Čtecí přestávka!

Když už jsme u těch slemů, jak a jak vysoko byste licitovali následující, samozřejmě se svým oblíbeným partnerem, oblíbeným licitačním systémem a na své oblíbené turnajové židličce ve svém oblíbeném městě?

Ano, správně, 7 i 7 je v sázce. 7 vám může ve špatný den spadnout, například výnos kárový ze sedmilistu je snapován K od druhého obránce. Tedy 7 je beton.

A jak na sehrávku při 7? Po libovolném výnosu (tipněme opět kára či piku) bereme zdvih vysokou, zahrajeme rovnou A a nízkou kříži ze stolu (padá K jako třináctá kříže, impas není třeba, ono není co impasovat), pak odblokujeme srdce zahráním A, 5 do 6, K stahuje 2 a zbytek bereme hrubou silou.

Podobných situací je mnoho, například v tomto rozdání dáma kárová alespoň třetí s/bez K (pak po A odblokujeme AK a zbytek sehrávky je stejný) atd. Ovšem pozor při licitaci, srdcového krále nestačí jen mít, nesmí to být singl, srdce musí být alespoň dvoulist. Podobně dáma kárová nesmí být singl či dvoulist, ale alespoň trojlist, aby se nám tento manévr podařil. Podobně nemůžeme prohodit 5 s 6, to by pak Sever musel mít K nebo třebas singl kárový, kdy bychom jako přepravu použili snapnutí jinak vítězné káry (ale to lze jen u 7!). Kdyby měl Sever singl pikový, tak není vůbec co řešit, po vyjetí A se druhá ztrátová pika jednoduše snapne (to lze opět jen u 7!).

Principiálně stejné rozdání (ale Q byla prohozená s 6 ap.) tréninkově licitoval Zia Mahmood (BBO: zia) a Chip Martel (BBO: chip) v úterý 23. 4. 2013 na BBO. Dostali se, v uvozovkách, jen k závazku 6. Není mi známo, jestli se dražební tréninky na BBO ukládají, co vím, tak nikoliv. Je stále co zlepšovat v tom světě internetovém.

Zpět však k turnaji.


Rozdání 6. z 10

 
DTH: N-S 12, 13, 4, 12-11 a 6; E-W 1, 0, 8, 1 a 7.
Par: 7N/S= za 1510 bodů pro linku N-S.
-11 impů, stav po rozdání: 0-42 impů (rozdíl 42); 0,56-19,44 vimpů.

Protože slemů není nikdy dost, zde je ještě jeden. Na prvním stole se do velkého slemu nehrnuli, na druhém stole licitovali 5 jako Exclusion Blackwood (počet klíčových karet vyjma srdcové barvy) a linka získala potřebné informace. I při dělení piků 3-0 se čtvrtá pika od Jihu použije na snapnutí druhé kříže od Severu a zapíše se do kronik jako 13. zdvih.

Bylo to další mohutné dvojčíslí pro Čínu.

Rozdání 7. z 10

 
DTH: N-S 8, 7, 9, 7 a 7-6; E-W 5, 6, 4, 6-5 a 6.
Par: 1N/S+2 za 140 bodů pro linku N-S.
1 imp, stav po rozdání: 1-42 impů (rozdíl 41); 0,67-19,33 vimpů.

Na obou stolech Východ licitoval Michaelse 2 (alespoň pětilist v pikách a alespoň pětilist v jedné levné barvě). To mohlo být klíčové, protože i jen 2X E/W by spadlo dvakrát, vše ostatní (2X, 3X či 3WX) by spadlo třikrát.

U jednoho stolu Východ předčasně užil A, u druhého nikoliv, a znamenalo to rozdíl nadzdvihu a první imp pro maďarský tým; pro naše evropské sousedy, v podstatě pro nás, pro rakousko-uheráky.

Rozdání 8. z 10

 
DTH: N-S 8-7, 8, 7, 9 a 5; E-W 5, 4, 5, 4 a 7-8.
Par: 3N/S= za 110 bodů pro linku N-S.
-2 impy, stav po rozdání: 1-44 impů (rozdíl 43); 0,45-19,55 vimpů.

Další z třídy zajímavých hraničních závazků. Zde se jednalo o to, jak se vyhnout lákavým 3. Na prvním stole si hlavní hráč mohl zahrát kříže bezpečněji, získali zbytečně další pád navíc a K jako kdyby u tichého hráče na stole ani nebyl.

Rozdání 9. z 10

 
DTH: N-S 9-8, 7, 11, 10-9 a 10; E-W 3, 6, 2, 3 a 3.
Par: 4N/S+1 za 450 bodů pro linku N-S.
0 impů, stav po rozdání: 1-44 impů (rozdíl 43); 0,45-19,55 vimpů.

Příjemné předposlední rozdání. Poněvadž držel impas Q, teoreticky se dal získat nadzdvih. Snahou o nadzdvih by se riskoval závazek (potenciální ztráta zdvihu v každé barvě, kdyby impasy nedržely), i tak by hlavní hráč musel odblokovávat 98 na stole, což bychom asi viděli na párovém turnaji, neb bylo potřeba vyjíždět nízké káry z ruky směrem k KQ na stole.

Rozdání 10. z 10

 
DTH: N-S 8, 9, 9, 7 a 7; E-W 5, 3, 4, 5 a 6.
Par: 1N/S+2 za 140 bodů pro linku N-S.
12 impů, stav po rozdání: 13-44 impů (rozdíl 31); 2,00-18,00 vimpů.

Až u posledního rozdání se zachraňovala evropská čest. Na prvním stole Západ na osmém zdvihu zahazuje kárového kluka a dostane se do expasu v srdcích v tříkartové koncovce, kdy 8 je ztracena pod tíhou srdcového kluka.

Na druhém stole se sice v koncovce hezky rozvíjí kára, ale to je příliš pozdě, 2 padne pod T.

Stavovská čest je zachráněna, Maďarsko si připsalo 12 impů.

Nezbývá než oběma týmům pogratulovat k postupu do vyřazovacích kol. Tým China Red se utká s týmem Itálie a tým Hungary Senior se střetne s týmem Yeh Bros II.

V době psaní tohoto článku byly výsledky těchto klání známé [odkaz], tým China Red prohrál 127-42 a tým Hungary Senior prohrál 107-54, takže všechna herní snaha nad zde publikovanými rozdáními byla pro hráče (ze sportovního hlediska zisku medailí) marná.

Pro zajímavost, nešlo jen o sportovní čest a uznání. Vítěz obdrží 110000 USD, druhý 32000 USD, třetí 15000 USD a čtvrtý 7500 USD.

Závěrem 41. rozdání finále Nec Cupu

Rozloučím se rozdáním z finále 18. Nec Cupu (hodnocení IMP), ze třetího segmentu ze čtyř, kdy Rusko již vedlo 123-48 impů nad smíšeným týmem. Zde je záznam na Vugraphu [prolistování, stažení].

V jakém závazku budete chtít být? Jak se k němu prolicitujete?

Aby jsme se nedívali jen na útok, tak zde dotaz na obranu. Jaký bude váš výnos proti vysněnému závazku, budete-li Sever? Onen vysněný závazek byl pro tým Ruska 6W.

 
DTH: N-S 2, 1, 2, 6 a 7; E-W 11-9, 11-10, 11, 7 a 6.
Par: 4E+1 za -660 bodů pro linku N-S.
13 impů, stav po rozdání: 48-136 impů (rozdíl 88).

Už nebudu napínat, zde je celé rozdání. Na prvním stole hráli poměrně pohodových 4E+1 za 650 bodů, na druhém stole uhráli 6W= za 1430 bodů.

První v útoku byla obrana (ha!, slovní zacyklení). Singly v drahých barvách svádí, ale ani piky ani herce ke snapu nepomohou a dokonce zadají závazek. Trefy jsou na tom lépe, závazek teoreticky spadne jedenkrát, u výnosu kárového dvakrát.

Sjoert (Západ, v původním archivu Vugraphu je nepřesně uvedený S. Brink) to zahrál znamenitě, především v šestikartové koncovce: přechod na stůl přes eso křížové, A a další srdce snapuje, třetí kolo trumfů a J určitě získá zdvih, kříže a ta je též snapována, srdce nyní zastupují trumfy (hlavní hráč už nemá žádnou piku). Jakmile Jih vezme zdvih, je expasován v kárech. Nebude-li snapovat, jeho K bude singl a A snadno získá zdvih, QJT se stávají potenciálně vítěznými kartami, 13. zdvih bude získán posledním trumfem ve hře, byl to jediný zdvih pro linku N-S.

Ruský tým získal na tomto rozdání dalších zasloužených 13 impů – další hřebíček do herní rakvičky – rozjetý tým Ruska jednoduše nešlo zastavit. Segment končil 153-53 impů a čtvrtý segment finále se ani nehrál.

Gratulace týmu Ruska k vítězství ve finále! Zde jsou oficiální výsledky [odkaz].

A co dál? Zítra (25. dubna 2013) začíná Icelandic Teams Championship [odkaz] a Italian Open Teams Championships [odkaz]. K Islandu a Itálii mám též nezáporný vztah. :-)

Navíc tento týden poběží na BBO International Bridge Festival z Bulharska [odkaz], Neighbour Challenge z Dánska [odkaz], International Bridge Festival z Řecka [odkaz] a též přenosy z Polish Open Championships z Polska [odkaz].

Je se na co těšit!


Zpět do domečku...