Summer 2012 North American Championships



Bridžová nadílka

Když sedíte u bridžového stolu, máte krásný den. Sledujete-li zápas našich, máte krásný víkend. Sledujete-li hru Zia Mahmooda či třebas Sabine Auken, je to svátek, a sledujete-li hru dvojice Meckstroth+Rodwell (Meckwell), máte na stole vánoční nadílku. Je to dvojice známá svými propracovanými licitačními podklady (odhadují na 2000 stran) a jednou z nejtvrdších obran na bridžovém stole vůbec. Eric Rodwell je velmi dobře znám i jako autor bridžových knížek, poslední přírůstek je kniha The Rodwell Files. Nebylo podivu, že se dali potkat v semifinále i finále NABC a že u toho byl i server BBO.

Turnaje v Torontu (letošní ročník Summer North American Championships se konal v Pennsylvanii ve Philadelphii, 12. až 22. července 2012) jsou mi obzvlášť příjemné, neb jsem byl v dvouletém předstihu pozván známými (bulharsko-kanadský tým) z dob minulých, abych se rozehrál a přijel. Ačkoliv jsem se snažil, přes pracovní povinnosti jsem se rozehrál jen mírně a byla by to ostuda. Tedy Torontu jsem dal prozatím sbohem. Třeba někdy v budoucnu?

Vedle hlavního vyřazovacího turnaje týmů se koná řada doprovodných turnajů, však to znáte, nějaký ten párák či BAM. :-)

VuGraph opět promítal s občasnými výpadky elektřiny či internetu přímo z místa dějiště. Turnaje běží až do 23. července 2012 (dle CET) na BBO. Zde je souhrn souborů v archívu dostupných pro týmová klání (Grand National Teams 2012).

Semifinále:

Finále:

Vybral jsem pro vás několik rozdání z prvního a jedno rozdání z posledního segmentu finálového klání. Finále se hrálo na čtyři segmenty po 16 krabicích.


Slemují a chybují a nechybují a skvízují

Ve finále se potkaly týmy Lilienstein (D24; Lev-Glubok a Polowan-Lilienstein) versus tým Spector (D9; Rodwell-Meckstroth a Becker-Spector). Zdálo se mi, že hrají ve velké pohodě a dost pro diváky, kteří jim to za zlé nemají.

Rozdání 3. z 64

 
DTH: N-S 3, 4, 4, 4 a 1; E-W 10, 9, 8, 8 a 12.
Par: 6 E/W = za -1370 bodů pro linku N-S.
+12 impů, stav po rozdání: 12-0 impů (rozdíl 12).

Vstupujeme ke klání za stavu 0-0 impů, kdy týmy dostávají do ruky čistokrevný malý slem. Vimpy nejsou podstatné, je to finále vyřazovacího turnaje, rozdíl byť jen jednoho impu je však klíčový.

Na prvním stole licitují beztrumfový závazek bez účasti soupeřů, na výnosu získavají impas zadarmo a zkouší dva nadzdvihy rozvojem pik. Ty se dělí 2-5 a s jedním nadzdvihem se krabice končí. Na druhém stole to bylo mnohem napínavější. Západ licituje splintera, který Sever netakticky kontruje a Západ ukazuje 1. kontrolu na srdcích a následně dolicituje slem. Impas kárový sedí, ale hlavní hráč volí jinou strategii. Potřebuje jen, aby piky, srdce a kára nebyly u soupeřů v šikaně či singlu (snap vítězného zdvihu) a trefy nebyly 0-4 od Severu (Jih by si počkal na trumfový impas T se svým klukem). Trumfy 3-1 záleží na dalších kartách, ale při balancu zbytku barev nevadí. Tím, jak sedí kárový impas, tak by se zvládl i singl pikový u Severu.

Rozdání 4. z 64

 
DTH: N-S 1, 1, 3, 1 a 4; E-W 11, 12, 9, 12 a 8-9.
Par: 6 E/W = za -1430 bodů pro linku N-S.
+9 impů, stav po rozdání: 21-0 impů (rozdíl 21).

Dostáváme se k navazujícímu rozdání. Na prvním stole licitují jen celoherní závazek 4, na druhém stole správně brání malý slem (versus 1430) se svými 2X padajícími čtyřikrát (1100), ale jak slem na prvním stole není dohledán, je to výrazná ztráta.

V pikovém závazku má hlavní hráč k dispozici srdco-trefový skvíz proti Severu, jak si můžeme snadno dopočítat: 5 piků, 2 srdce, 4 kára (impas musí sedět, jinak slem padá) a jeden zdvih díky skvízu. Úmyslně ztratíme jeden tref (Sever musí hodit eso nebo krále, jinak by dáma získala zdvih), vyjedeme trumfy a končíme u Západu, impasujeme kára a snapujeme trefy, nepadne-li druhý honér z Jihu na dabla. Sever může sám sebe expasovat přes kára nebo vynést pasivně piky, aby nedal tref zadarmo, vysoká trefa je standardní výnos a srdce zadá zdvih. Proti Jihu nemusíme ani skvíz aktivovat, stačí prostý srdcový impas v závěru neb dáma by padla odablovaná, licitace však naznačuje, že se bude skvízovat proti Severu (krátkost piky, 3+ v ostatních barvách). Nu, však se můžete rozhodnout, jestli (ne)uspět na impas, nebo (ne)uspět u skvízu na drop.

Na prvním stole obrana chybuje pozdějším výnosem srdce, na druhém stole je obrana neprůstřelná a hlavní hráč získává jen 4 zdvihy.

Rozdání 10. z 64

 
DTH: N-S 3, 1, 10-9, 12 a 3; E-W 5, 11, 2-3, 1 a 8-9.
Par: 6X E/W -1 za +200 bodů pro linku N-S.
+3 impy, stav po rozdání: 24-1 impů (rozdíl 23).

Můžeme se podívat na zajímavé rozdání s divokou distribucí. Na obou stolech dohledávají kárový slem, kdy následuje obětování se v 6. Sami můžete posoudit kolik chybělo, aby i tento slem byl uhrán. Poněvadž linka Sever-Jih nekontruje, což je považováno za chybu na tomto rozdání, nedohledávají Par a ztrácí 3 impy.

Rozdání 11. z 64

 
DTH: N-S 7, 12, 5, 11 a 10; E-W 0, 0, 8, 2 a 2.
Par: 6 N/S = za +980 bodů pro linku N-S.
Beze změny, stav po rozdání: 24-1 impů (rozdíl 23).

Aby nebylo slemů málo, tak zde jeden čistokrevný. Na prvním stole dohledávají i přes partnerův blok z Jihu, na druhém stole užijí Last Train Cuebid (poslední šance na slem) a licitují též. Při dělení trumfů 2-2 už není výrazný problém. Srdce nemohou začít před trumfy, poněvadž hrozí trefový snap, jak má Východ singl a Jih dabl a hlavní hráč nemůže kontrolovaně přesnapnout.

Rozdání 13. z 64

 
DTH: N-S 4, 4, 8, 5 a 5; E-W 7, 8, 4, 7-8 a 5.
Par: 2 E/W = za -110 bodů pro linku N-S.
-9 impů, stav po rozdání: 24-10 impů (rozdíl 14).

Na tomto rozdání to zkouší se 4X na prvním stole (riskantní, ale vychází) a 4 na stole druhém nekontrované. Meckstroth dal přednost mlčení, i když má 5 piků a závazek téměř jistě padá. Většinou kontra prozradí hlavnímu hráči klíčové informace a stáhne pády o jeden, takže dva pády nekontrované (100 v první, 200 v druhé) je to to samé co jeden pád kontrovaný (100 v první, 200 v druhé). Na tomto rozdání je chybějící kontra považováno za chybu, neb hlavní hráč padá dvakrát vždycky. Proti dělení 0-5 nestihne včas vyjet trumfy a obrana získá snap u kár, A, A K a A.

Je škoda, že nedohledali na prvním stole výnos K či 9, což by při výborné obraně znamenalo dva pády a další impíky. Jedná se o to, že si na A nemůže okamžitě hlavní hráč stáhnout tref a K sice znamená vhodnou přepravu na stůl, ale přeprava se dá na jedno kolo zablokovat A. V principu si jen řekněme, že výnos vysoké srdce krátí trumfy Jihu na snapování dvou kár od Severu se zachováním výnosu u Východu a výnos právě této trefy dává možnost rozvíjet sedmičku, osmičku a předejít expasu v koncovce proti Západu.

Rozdání 14. z 64

 
DTH: N-S 7, 6-5, 10-9, 8-7 a 9-8; E-W 6, 7, 3, 5 a 4.
Par: 4 N = za +420 bodů pro linku N-S.
+7 impů, stav po rozdání: 31-10 impů (rozdíl 21).

Z pohledu analýz zajímavé zadání, neb ve všech čtyřech barvách je potřeba hrát rozdání ze Severu, čímž lze získat o jeden zdvih víc, než kdyby se hrálo z Jihu.

Na prvním stole je Východ expasován v tříkartové koncovce do kár, neb rozvinuté trefy zastoupily trumfy. Na druhém stole linka významně chybuje a hrají jen 1Bt, ono 3Bt padají automaticky, neb tam ty zdvihy nejsou, rychlé piky likvidují závazek automatem.

Pár Meckwell však 7 impů ztratil ve vší parádě. Obrana vzorně vyjede pět kol piků a pokračuje po signalizaci v kárách na zdvihu šestém. Hlavní hráč vyjede srdce a Východ se snaží znepříjemnit život odhozem J, neb ví, že 9 je karta vítězná, což však hlavní hráč mohl přehlédnout. Na jedenáctém zdvihu přispívá i Západ odhozem Q, aby naznačil, že je to jeho poslední tref nebo že má zbytek trefů. Meckstroth však nekompromisně dojíždí trefy zvrchu a slaví Pyrrhovo vítězství à la splnění závazku a nadzdvih.

Rozdání 16. z 64

 
DTH: N-S 11, 6, 7, 8 a 12; E-W 2, 7, 5, 3 a 1.
Par: 6 N/S = za +920 bodů pro linku N-S.
+1 imp, stav po rozdání: 31-10 impů (rozdíl 21).

Poslední rozdání prvního segmentu. Jedno z těch rozdání, kdy si po sehrávce říkáte, kdybych já byl licitoval slem! Parem je riskantní malý trefový slem, který je však po dropnutí K neprůstřelný. Třetí pika jde po vyjetí trumfů na katův snap, srdcový impas krále předplánovaně drží, a tak hlavní hráč ztrácí jen to jedno kolo kárové.

Na prvním stole zahrají 3 bezy se dvěma nadzdvihy, na druhém stole zahrají pět trefů s jedním nadzdvihem a jeden impík pro tým Lilienstein bojující proti týmu Spector.


Rozloučení se

Nádherných rozdání mnoho a mnoho, ale vše jednou končí. Rozloučím se v této finálové sérii posledním rozdáním, o kterém se bude dlouho hovořit a analyzovat, neb je to bridžová situačka i rozhodla vítěze GNT2012! Viva předpřipraveným rozdáním!

Rozdání 64. z 64

 
DTH: N-S 11, 12, 12, 7 a 6; E-W 1, 1, 0, 6 a 7.
Par: 6/ N/S za +980 bodů pro linku N-S.
-11 impů, stav před 111-107, stav po rozdání: 111-118 impů (rozdíl 7).

Nádherný srdcový i pikový slem, ale malý, jak dokazuje první stůl. Na druhém stolu neukazují druhou barvu a takticky licitují velký slem. Nu, a kdo by kontroval? Ačkoliv je na výnosu Východ musí najít výnos esa v levné barvě. Jen to trefové je správně, jak vidíme s otevřenými listy. Z licitace kontroly barev nepoznáme, jestli Sever drží šikanu v kárách či K, to ví jen Jih.

Na obou stolech však Východ vynáší pasivně trumfy. První stůl hraje co nejstabilněji a impas dámy pikové si nechává na koncovku. Na druhém stole musí zahrát impas dámy pikové a pokud by nedržely piky 3-2 musel by nastat snapový impas v kárách na eso. Piky (3-2) i trumfy (1-2) se však chovají rozumně a dvě trefy jdou na piky a 7 je snapována.

Velmi dobře týme Spector! Gratulace! Diváci, komentátoři a celý bridžový svět šílí radostí, a mohou se právem radovat, že bridž je již diváckým sportem s takovými kabrňáky!


Zpět do domečku...