Úvodní rozdání univerzitního šampionátu 2012



Týmoboje 10. července 2012

Teplota do 25 stupňů, včetně, roky účastníků do 25 let, včetně. Vše je připraveno na světový univerzitní šampionát (6th World University Bridge Championship) v Reims ve Francii. 17 kol potěší i našince, neb zde máme české zastoupení: Lukáš Barnet, František Králík, Michal Kopecký a Milan Macura, tradičně zapsaní na soupisce bez diakritiky. Sběr mezinárodních zkušeností k nezaplacení!

Tomáš Fořt dodává: Mezinárodní zkušenosti mají již značné, Kopecký – Macura mají titul mezinárodního mistra, jsou juniorští mistři světa, Kopecký se s Kurkou a Poláky Martens – Jassem dostal do osmifinále Spingold (to je nejoceňovanější americký turnaj týmů), a byli myslím druzí na turnaji Gold Coast (myslím největší turnaj párů v Austrálii). A mnoho dalších úspěchů.

Slovenský tým zde účasten nebyl, jen podobné vlajkové země (Srbsko, Chorvatsko).

Na tento šampionát jsem se těšil (zvlášť po pondělním úspěchu našich na motocyklových závodech družstev na ploché dráze ve Velké Británii), neb naše hra a hra například Izraelců je dost průbojná. Také jsem zavzpomínal na výuku univerzitních kolegů z před přelomu tisíciletí a bohužel i marné snahy nastartovat výuku bridže pro vysokoškolské studentstvo v akademickém roce 2011/2012.

Zkušenost říká, že se nikdo z párových turnajů do týmových turnajů nepřevtělí tak rychle, takže se bylo možné těšit na párovo-týmovou strategii s řadou beztrumfových závazků, kde beztrumf nemá co dělat, řadou podlicitovaných závazků bez dohledání slemů, menší dávku kontrovaných závazků atp.

V 17 segmentech (vždy s jednou pauzou: hra proti sobě) si to rozdá 17 týmů, každý s každým, včetně tří francouzských, dvou polských a dvou čínských. Hraje se na šestnáct krabic.

Dovolím si v článku dělat chytrolína, neb karty k tomu nabízí. Kdo chytrolíny nerad, odpusťte!


První segment

První segment (ke sledování, ke stažení) již na BBO proběhl a pustili se do sebe první a druhý francouzský tým, včetně páru Aymeric Lebatteux a Alexandre Kilani, čerstvých vítězů páru juniorů (ve finále 60,08 %, v prvním kole 53,56 %). Seděli na prvním stole (Open) jako linka Sever-Jih. Ačkoliv jsem měl jiné povinnosti, nedalo se odolat, a sekci jsem zkoukl. Prvně první rozdání, pak dvě, pak polovinu, a pak celé. :-) Zmíním všechna rozdání. Těšil jsem se v mezidobí na výbornou snídani.

Rozdání 1. z 16



DTH: N-S 8, 4, 5, 5-4 a 12; E-W 3, 8-9, 7-8, 8 a 1.
Par 6X W -3 za 500 pro N-S.

Francouzští hráči byli evidentně po dobré snídaní a nerozehrátí, neb licitace mi přišla dost divná a s řadou otázníků. Trefy se lince Sever-Jih evidentně nelíbily, Východu se do bloku nechtělo a Západ se ani neráčil cokoliv licitovat s distribucí 4-5-2-2 a s dablem pro partnera.

Jaké asi muselo být překvapení linky Sever-Jih, že tam mají malý trefový slem a linky Východ-Západ, že mohli 3Bt ubránit, neb mají zvrchu čtyři srdce a káro. Stačilo vynést čtvrtou zvrchu u srdcí (kára jsou přece u takových závazků slušně hlídaná), eso kárové, dámu srdcovou a nízkou srdci. Na druhém stole hráli 4+2 N. Nelíbilo se mi ještě víc. Doufal jsem, že se hráči fofrem probudí, protože jestli chtějí útočit na medaile, tak bych i doufal, že taková hra stačit nebude. Možná se však mýlím.

Rozdání 2. z 16



DTH: N-S 5, 5, 3, 5 a 6; E-W 8, 7, 8, 7 a 6.
Par 1Bt E/W +1 za -120 pro N-S.

Jak je vidět z DTH máme jen osm zdvihů bez trumfů a v srdcích pro linku E-W. Zároveň však vidíme, že vynést kára není pro obranu vůbec jednoduché, naopak vynést trefy se nabízí. Jeden z párů to mohl risknout, ať už 3Bt (nejlepší) či 4.

Rozdání 3. z 16



DTH: N-S 3, 6, 4, 4 a 2; E-W 8, 7, 9-8, 9 a 11.
Par 5 E/W = za -600 pro N-S.

Na rozdání vidíme, že se někteří Francouzi už solidně probudili. Na jednom stole správně vylicitovali 5 a na druhém stole vzorně ubránili 3Bt vyjetím A a pokračováním piků. Též správně závazek nekontrovali, neb by soupeři 5 pravděpodobně dohledali.

Rozdání 4. z 16



DTH: N-S 9, 8, 8, 8 a 7-8; E-W 3, 5, 4, 3 a 5.
Par 3Bt N/S za +600 pro N-S.

Na tomto rozdání jsem málem snědl pár příborů. Na jednom stole se hrály 2 s celkem 12+14 figurovými body a znalostí, kde je zbytek figurových bodů. Také styl Canapé (kratší drahý čtyřlist před delším listem levným) se moc nehodil s takovou silou bodů. Na druhém stole sice našli Par 3Bt, ale odehráli to tak divoce, že spadli dvakrát. Prvně si zablokovali piky a chybně cítili, že si je musí hned odblokovat, a tak si vesele odstřelili přepravu do ruky a mohli rozvinutým srdcím dát papa. Na 10. zdvihu si hlavní hráč zaskvízoval list odhozem trefy a spadl podruhé, nějak hlavnímu hráči vypadlo, že Západ licitoval trefy na základě alespoň pětilistu.

Celá ta licitace mohla být jinak, neb 2X mělo spadnout třikrát za 800 bodů a 3X dokonce čtyřikrát za 1100 bodů. Nebo je snad libost se zachránit v závazku 3X? Výsledek by však byl stejný. Tady se trochu párové taktiky i hodilo. Na rozdání je vidět, že získat Par nebylo nic triviálního.

Rozdání 5. z 16



DTH: N-S 6, 3, 9, 8-9 a 7; E-W a 6, 10, 4, 4 a 5.
Par 4 E/W = za -420 pro N-S.

Na tomto rozdání jsem pojedl zbytek příborů, neb to se nedalo. Na jednom stole s úsměvy nechali v první proti druhé odehrát 4, kde měli jedenkrát spadnout, při držení deseti piků. Na druhém stole našli 4, ale pro jistotu unikali do 5, kde ze Severu mohli spadnout třikrát, z Jihu jen dvakrát, vše by bylo nad Parem. Ale Západ si umínil, že spadne, a tak se končilo v 5X s jedním nevyhnutelným pádem. Zajímá někoho skóre, když se hraje takový bridž? Dodávám s úsměvem.

Rozdání 6. z 16



DTH: N-S 7, 9, 5, 9 a 4; E-W 6, 3, 8, 3 a 9.
Par 3 N/S = za +140 pro N-S.

Kdo by na tomto rozdání zariskoval 4, asi by spadl, ale má to své šance proti libovolnému výnosu. Při výnosu károvém by byly naše šance významné. Problém je, jak vyjet dvakrát kára, krýt si srdcové či trefové návraty a přitom vyjet tři kola trumfů, když není v listech eso. Na prvním stole se jim to podařilo držením vysokých trumfů v listu Jihu. Na druhém stole začali vyjíždět trumfy před kárami a museli odevzdat jeden snap při vynuceném károvém výnosu, takže se u nich nadzdvih v 3 nekonal. Učebnicový příklad zda-li jít do vyššího rizika či nikoliv.

Rozdání 7. z 16



DTH: N-S 3, 4, 7, 3 a 4; E-W 9, 9, 6, 10 a 9.
Par 3Bt E/W = za -600 pro N-S.

Jestli mi zbylo, tak jsem dokousal a dohryzal zbytek kuchyňského příboru. Linka E-W s 24 figurovými body nechává hrát druhou linku 2. Jaké asi bylo překvapení týmu, když zjistili, že tam mají 3Bt? A to z obou stran, jak KQ jsou na té správné straně pod AJ.

Rozdání 8. z 16



DTH: N-S 6-5, 4, 4, 6 a 6; E-W 7, 8-9, 8, 7 a 7.
Par 1 W +2 za -140 pro N-S.

Na impovém turnaji docela pohodové rozdání, řeklo by se. Na jednom stole se hrálo 2-1 (Západ mohl ukázat drahý čtyřlist) za 50 bodů, na druhém však 2X-2 za 300 bodů. Z toho už nebylo úniku. Z ničeho nic 6 impů pro linku N-S.

Rozdání 9. z 16



DTH: N-S 6, 8, 6, 5 a 8; E-W 7, 5-4, 7, 8-7 a 4.
Par 2 N/S = za +110 pro N-S.

Na jednom stole správně sehráli Par, ale na druhém stole zkusili 4, který padá dvakrát. Je s podivem, že závazek není kontrován, neb Jih licituje a Sever má 8 figurových bodů. Srdcový závazek měl spadnout třikrát, už nebylo kam utéci, v beztrumfech je výsledek stejný, při kárách to musí hrát ze Západu na tři pády, jinak se v 5 od Východu padá čtyřikrát.

Rozdání 10. z 16



DTH: N-S 6, 5, 9, 5 a 8; E-W 7, 7, 4, 8 a 4.
Par 2 N/S +1 za +140 pro N-S.

Tohle bylo pohodové rozdání na obou stolech. Nalezli Par a ke změně skóre nedošlo. Je vidět, že boj o nadzdvih se zde nekoná, což by bylo kritické při párech. Zde to mohlo získat jeden imp. Bylo potřeba ukrást jeden trumfový zdvih Východu zahráním nízké ze Severu k devítce. Pak hlavní hráč ztrácí po jednom zdvihu v každé barvě.

Rozdání 11. z 16



DTH: N-S 7, 8, 8, 9 a 5; E-W 5, 5, 5, 4 a 8.
Par 3 N/S = za +110 pro N-S.

Na obou stolech masivně nadlicitovali, na jednom 4S padající dvakrát, na druhém pak 3BtW padající dokonce třikrát. Závazky nebyly kontrovány. Podtrženo sečteno to však bylo 6 impů druhému francouzskému týmu, který je nutně potřeboval, protože po předchozí smršti rozdání prohrávali 42-15 impů.

Rozdání 12. z 16



DTH: N-S 7, 6, 8, 7 a 6; E-W 6, 7, 4, 5 a 7.
Par 2X E/W -1 za +100 pro N-S.

Tohle rozdání by především potěšilo v párech. 2X či 3X padající jedenkrát jsou v týmech velmi riskantní počiny. V párech druhá proti první, je to výzva. Na prvním stole si závazek 3E už o kontra říkal, neb papírově padá dvakrát, ve skutečnosti dokonce třikrát. Tentokrát vyjetí dvou kol trumfů situaci hlavnímu hráči usnadnilo. Na druhém stole papírově padají jedenkrát, ve skutečnosti dvakrát. Hlavní hráč totiž chybně odhadl rozmístění krále a kluka kárového.

Rozdání 13. z 16



DTH: N-S 2, 2, 7, 7 a 2; E-W 7, 10, 5, 6 a 10.
Par 4 E/W = za -620 pro N-S.

Zdánlivý klid před bouří. Z klidného Paru 4 univerzitní študáci opět udělali přestřelku. Na prvním stole hlavní hráč impasuje na J vůči Severu (ale u něj se spíš očekává krátkost) a ztrácí dva trumfy, káro a srdci. Na druhém stole linka E-W raději ani nelicituje a prochází závazek 3N. Místo aby závazek byl kontrován a spadl dvakrát (je potřeba zahrát srdce od Západu a včas zaútočit v pikách, nikoliv kárách), tak kontrován není a nespadne. Morálka je vysoká, závazky nízké, nebo obráceně.

Rozdání 14. z 16



DTH: N-S 1-3, 2-3, 1-3, 6 a 2; E-W 8-10, 9-10, 10, 7 a 11.
Par 3Bt W +1 za -430 pro N-S.

Hraniční slem. Dá se odehrát 3Bt, 4, 4 i 5, jen si vybrat to nejstabilnější. Obvykle méně problémů stojí beztrumfový závazek, zároveň vyžaduje nejmenší počet zdvihů. Jak však z DTH vidíme, musíme hrát 3Bt a 4 ze Západu, jinak ztrácíme extra zdvih a pád závazku. U beztrumfového závazku vidíme výnos vysoké káry, u piků vynášíme stejně a hlavní hráč nám musí odevzdat dva trumfové zdvihy, neb mu trumfy díky kárám u Západu krátíme.

Kdo by si troufl na malý slem, padá, ale jen díky tomu, že u Východu nemáme dostatek přepravy. Stačilo by mít T u Východu a situace je úplně jiná, máme od Západu malý slem v srdcích i v beztrumfech. Pokud budete mít Q místo J, tak máme na stole malý slem trefový i beztrumfový. Na takových turnajích to lze stěží předpokládat, ale agresivní výnos kárový u slemu od Severu by hlavnímu hráči významně pomohl.

Rozdání 15. z 16



DTH: N-S 10, 5, 4, 9 a 12; E-W 2, 8, 8, 4 a 1.
Par 6X E/W -4 za +800 pro N-S.

Už jsem neměl co ohryzovat, ale bylo by něčeho třeba. Malý trefový slem tam jen tak čekal na vylicitování. Když člověk nedohledá 5-3, budiž, ale 5-5! Proti celohernímu závazku i slemu měla linka E-W solidní blok v podobě pikového i srdcového závazku. Vůbec se do něj nehrnuli. Říká se tomu, aby se hráč karetně neušpinil z pádů (jako v reálném životě). Co však zamrzelo byla hláška 2Bt s levným pětilistem a nulové zkoumání do slemové zóny. Nu, však víte: nedostatek nebo přebytek adrenalinu!

Rozdání 16. z 16



DTH: N-S 9, 11, 7, 9 a 10; E-W 4, 2, 6, 4 a 3.
Par 4 N/S +1 za +450 pro N-S.

Komentátoři úplně ztichli, což byla škoda, dva-tři potenciální slemy na posledních rozdáních a jejich minutí. Staré dobré pravděpodobnostní pravidlo říká, že pět závazků z desíti je závazek částečný, čtyři z této desítky celoherní a jeden slem. To platí pro běžné rozdávání (nikoliv u mě s nešikovnými prsty). Občas se však při generování rozdání nahodí kritéria, abych těch celoherních závazků a slemů bylo víc, zvláště u tréninků. A nebo tomu tak vůbec není, a ty neviditelné slemy jsou jednoduše všude. Jen je uchopit!

Téměr slem, ve skutečnosti jen celoherní závazek 4. Jak však ukázali na prvním stole se dvěma nadzdvihy se to dalo, s menší chybou obrany, a tím bylo předčasné vhození esa srdcového od Západu na 4. zdvihu, i ta dáma srdcová šla nějak brzy na 2. zdvihu.

Francie 1 vyhrála nad Francií 2 42-15 impů, což je rozdíl 27 impů a tedy 21-9 vimpů.

Segment končil kolem 11:40 hodiny, kdy měl již v plné síle 25 minut běžet segment druhý. Nu, organizátoři asi mají spoustu radosti. Nu což, hráči budou bez obědů a bez večeří a budou bridžovat! Po těchto rozdáních mě chuť na snídani přešla. :-)


Druhý segment

Říkám si, že třeba to bude v druhém segmentu (ke shlédnutí, ke stažení) lepší a budu mít chuť na ten oběd. Vybral jsem pro vás šestici rozdání. Usedal jsem k zápasu Turecko proti Německu.

Rozdání 2. z 16 (ukázka 1/6)



DTH: N-S 0, 2, 7, 7 a 0; E-W 7, 10, 5, 5 a 9-10.
Par 4 E/W = za -420 pro N-S.

Usedal jsem k rozdání, které končilo 3Bt+4 a na vedlejším stole 3+4. To mi bylo divné, buď už se slemy přestaly licitovat, nebo snad nějaké technické nesrovnalosti na VuGraphu?

Jak vidíme, 3Bt se dalo ubránit, ale najít srdcový výnos není jednoduché, určitě nikoliv od Jihu. Na druhém stole se snad báli licitovat trefy, jinak si to nelze vysvětlit. Jak můžeme vidět, nesrdcový výnos nám zajišťuje beztrumfový malý slem s nadzdvihem, ale i velký. Hlavní hráč má při dělení trefů 2-2 šest trefů, tři kára a čtyři piky. Za pozornost ještě stojí pikový výnos od Jihu při případném trefovém závazku.

Zdálo se mi, že účastníci hodně riskují u malých závazků a nešlápnou na plyn při závazcích hraničních.

Rozdání 5. z 16 (ukázka 2/6)



DTH: N-S 6, 3, 4, 6 a 7; E-W 6, 9, 8, 7 a 5.
Par 1 E/W +2 za -140 pro N-S.

Jeden z dalších hraničních závazků. Na jednom stole zahráli 3+1, na druhém stole propasováno. Kroutil jsem trochu hlavou nad obojím. Dle všech liter celoherní pikový závazek padá, ale je tu nemalá šance na rozvoj kár a stažení ztrátových karet. Nu, posuďte sami.

Rozdání 11. z 16 (ukázka 3/6)



DTH: N-S 2, 4, 7, 1 a 3; E-W 11, 9, 6, 12 a 9.
Par 6 E/W = za -920 pro N-S.

Přijít o slem na týmovém turnaji vždy mrzí, mrkněte na tento schovaný kárový malý slem. Esa na správných místech a šikana k tomu. Jak to však zahrát z pohledu hlavního hráče a z pohledu obrany?

V licitaci obrana udělala maximum, do 6X jít už nemohou, protože padají pětkrát za 1100 bodů. Už mohou jen doufat, že závazek porazí. Na druhém stole by jako obrana na malý slem spadli dokonce šestkrát (3NX-3). V dvoukartové koncovce na druhém stole hlavní hráč chybně přebírá trumfového kluka esem, kdy měl hodit devítku.

Srdcový výnos odevzdává zdvih okamžitě. Pasivní trumfový výnos je až příliš pasivní a nechává vše hlavnímu hráči otevřené.

První možnost je začít nízkou pikou. Kluk pikový by se vymstil, neb by si hlavní hráč povýšil T na třetím kole piků. Hlavní hráč vyhrává na stole. A může zkusit, jestli nepadne eso srdcové. Snapuje nízkou srdci. Pika do esa. Snapuje piku. Trumf do esa a další pika a snap. Vysoký trumf. V této chvíli jsou trumfy a piky vyčištěné a nízký tref ze Západu nutí Sever nám dát srdci a mít dámu trefovou jako přepravu pokud by došlo na útok esem srdcovým.

Druhá z možností je si odblokovat A a zkusit vyčkat snapu či zisku A, což předchází předchozí strategii, a vynést na druhý zdvih nízký pik. Hlavní hráč bere na stole. Nízká srdce a snap. Trumf do esa. Nízká srdce a snap. Vysoký trumf. Nízký tref do dámy. Srdce a snap. Eso stále nepadá. Vysoký tref a vyjetí trumfů což aktivuje dvojitý skvíz (piky+srdce u Severu a piky+trefy u Jihu). Na první kolo trumfů ještě zahazuje Sever piku a Jih tref, ale další kolo je pro ně již zdvihově smrtelné. Pokud soupeři netestují vaše počítání karet (či může obrana zahazovat vysoké karty na dřívějších zdvihách), tak na předposlední zdvih následuje pika do esa a další pika.

Ačkoliv je to 11. rozdání v segmentu, vylicitování slemu a sehrání něčeho takového by příjemně zpečetilo váš herní den a asi i sloupek v bulletinku.

Rozdání 12. z 16 (ukázka 4/6)



DTH: N-S 12, 12, 8, 12 a 8; E-W 1, 1, 5, 1 a 5.
Par 6Bt N/S za +1440 pro N-S.

Na dalším rozdání opět schovaný slem a jaký! 6, 6 i 6Bt. Obrana se v licitaci ani nemůže bránit (trefy či srdce), neb by spadli osmkrát za 2000 bodů. Sehrávka není tak těžká. Je potřeba vyjet eso pikové a impas v kárách je na tomto rozdání nutností. Na obou stolech byly výsledky 4N+2, což je vždy zklamání.

Rozdání 15. z 16 (ukázka 5/6)



DTH: N-S 7, 3, 5, 9 a 3; E-W 5, 8, 7, 4 a 9.
Par 4X E/W -1 za +100 pro N-S.

Tohle rozdání by spíš patřilo na párový turnaj, zde se však na prvním stole přihodilo nedorozumění mezi Východem a Západem a odehrává se 3XS=, nacož na druhém stole hrají 1BtE-2, kde mohli získat kladné body v trefech (9 zdvihů) či pikách (8 zdvihů). Závazek 1 mohla odehrát linka E-W, N-S by padla dvakrát. A obráceně 1Bt padá lince E-W dvakrát, nacož linka N-S by splnila. Blázinec!

Rozdání 16. z 16 (ukázka 6/6)



DTH: N-S 8, 9, 8-7, 9 a 10-9; E-W 4, 4, 5, 4-3 a 3.
Par 1 N/S +2 za +140 pro N-S.

Zaujalo mě i poslední rozdání s výsledkem 2BtS+2 na druhém stole. DTH ukazuje, že na celoherní závazek nebylo karet, ale chyba obrany může pomoci. Na tomto rozdání Východ vyjíždí podruhé srdce, ale měl zahrát kára a případně další kolo srdcí měl vynést Západ. I výnos trefů z Východu by obraně pomohl. Na prvním stole padají dvakrát v 5, kdy impas pikový by ještě seděl, kdyby se dostali na stůl, ale ztrátového třetí a čtvrtého trefu se nedá zbavit.


Třetí segment

Smíšené pocity z rozdání a tak jsem nedal ani oběd. A co večeře? Zkusil jsem tedy i třetí segment, kde proti sobě nastoupily týmy Polska a Francie 1 (ke shlédnutí, ke stažení), ze kterého zmíním jedno rozdání. A asi již tušíte, je to noční můra, takže ani večeře nebyla. :-)

Spravím si chuť a najím se až zítra (středa) u našich, a nebo se dva dny bude držet bridžová hladovka...

Rozdání 10. z 16 (na závěr článku)



DTH: N-S 2, 2, 2, 5 a 4; E-W 11, 11, 11, 7-8 a 9.
Par 3Bt E/W +2 za -660 pro N-S.

Jedna z děsivých nočních můr bridžového hráče, symetrie. Nedá se uniknout, nedá se schovat. Všechno je krásné (3Bt+2, 4+1 a 4+1), ale slemu nevidět.

I ve skutečnosti je to noční můra. Na prvním stole zákonitě padají, na druhém však plní po agresivním trefovém výnosu od Severu. 17 impů!


Závěrem

Za zajímavost uvádím, že VuGraph archív BBO se aktualizuje několikrát denně, nikoliv po každém LIN přírůstku. Takže se čekalo i dlouhé hodiny, než se mohlo o segmentu začít psát, to se však dalo podchytit exportem přímo při sledování zápasů. Zkušenost pro článkové psavce na příště.

Našim budeme fandit (11. července 2012 hrají s Čínou promítáno přes VuGraph, bohužel se to kryje s dánským bridžovým festivalem se zvukovou stopou) a snad sesbírají zajímavé zkušenosti. První segment našim vyšel, 25 vimpů proti Chinese Tapeï, viz výsledky. Sběr zkušeností pro všechny týmy!

Užijte si příjemných chvil u sledování a fandění na BBO, turnaj běží až do 15. července 2012!

Na co se můžeme těšit dál? Nu minimálně na 14th World Bridge Games, 9. až 23. srpna 2012, Lille, Francie, kde mezi přihlášenými účastníky již nyní můžeme vidět slovenský Open tým: Miroslava Kemeňová, Juraj Kvoček, Ján Tomčáni a Eduard Velecký (jádro týmu Légie Košice, hrající kapitán).

Akce těsně končí před mou další odbornou konferencí, takže něco rozdání asi zvládnu zkuknout a podat o nich hlášení, tzv. report. Bonzovat se nesmí, ale někdo to říci musí. :-)

A jak psal Thomas Bessis, tak jen potvrzení, že otec se synem zde skutečně nebudou. Za klan Bessisů je vidět jen Veronique Bessis mezi ženami. Těžké říci, co se přihodilo v mezidobí, viděl jsem některá rozdání Thomase Bessise z turnaje v U.S.A. začátkem roku 2012, to byla extratřída, nyní jsou některá jeho rozdání výpadky, jak je všichni známe z vlastní hry – vy čtenáři možná nikoliv, raději budu mluvit jen za sebe!...

Sportu zdar a bridži zvlášť!


Zpět do domečku...