Pařáky na European Youth Pairs 2012



Kompíčku, nahoď se!

35 stupňů ve stínu! Parno! Dusno! Paří se! Ideální počasí na páráky, spisovně párová klání. Kluboví a hráči soutěží dobře znají, piluje to vaši licitaci, hru hlavního hráče i obranu. Jsou to obří boje u každého rozdání od poskládání karet až po vhození posledních (a někdy boje s rozhodčím pokračují i poté). Snaha o zisk maxima bodů však občas vede k děsivým až oku lahodícím momentkám. Podívejme se v tomto článečku na vybraná rozdání posledních dnů z pohledu licitace, hry hlavního hráče a hry obrany.

Evropský šampionát (11th European Youth Pairs Championships) se bohužel z velké části kryl s konferencí, kde jsem působil jako spoluorganizátor a vedoucí sekce, takže zmíním jen některé zajímavé momenty, které jsem zvládl vysledovat.

Byla otázka, jestli kompík nahodit, v tom horku se nechtělo nikomu moc pracovat. Ale nakonec kompík, že ano. Přemluvil jsem výpočetní stroj i sebe.

Prvních několik rozdání jsem zvládl až vlastně po všech svých organizačních povinnostech, při úklidu techniky, ve středu 4. července 2012. Patřičně jsme však otestovali promítání na zeď, viz obrázek. Mezi kolegy na Žilinské univerzitě se totiž vyklubal jeden bývalý soutěžní hráč bridže. Tak jsme to komentovali dva, a třetí kolega, neznalý bridže, jen smutně přihlížel našim vášnivým diskuzím a samozřejmě silným řečem, že my to umíme a zbytek světa jsou nuly. Přeháním, samozřejmě.



Fandíme mladým (plná velikost obrázku po nakliknutí)

Mezi přihlášenými páry bylo možné najít Čechy (junioři: Patrik Bouřa+František Králík, mládež: Lukáš Kolek+Jakub Vojtík), Slováky (mládež: Juraj Kvoček+Jakub Jakabšic) i Magdalénu Tichou (dívky: za Holandsko, hrající se Sigrid Spangenberg; smíšené páry: hrající s Joris van Lankveldem). Magdaléna Tichá hrdě hájí naše barvy (červená, modrá, bílá), jen ta vlajka je jiná. :-)

Věřím, že čeští a slovenští čtenáři najdou zprávy a zprávičky od našich hráčů. Jen zmíním klíčové výsledky. Pár Magdaléna Tichá a Joris van Lankveld skončil 15. ve smíšených dvojicích s 53,32 procenty. Pár Patrik Bouřa a František Králík skončil 36. v prvním kole juniorů se 48,01 procenty. Pár Lukáš Kolek a Jakub Vojtík skončili ve finálem kole se 46,98 procenty (v prvním kole končili s 52,30 procenty). Ve stejné kategorii skončil pár Juraj Kvoček a Jakub Jakabšic v prvním kole se 48,95 procenty. Kategorii dívky vyhrála dvojice Sigrid Spangenberg a Magdaléna Tichá s celkovým skórem 56,98 procent. Zajímavost byla, že tento pár chvíli vedl se skóre nad 70 procent. Gratulujeme všem párům!

Zaujalo mě, že finálové kolo dívek tvořilo ze dvanácti párů šest párů z Polska, po dvou týmech z Holandska a Itálie, po jednom pak z Anglie a Německa. Zajímavá distribuce.


Středa, 4. července 2012

Tentokrát na BBO nebyl komentář hlasový, ale alespoň psaný. Daly se dozvědět výsledky i z jiných paralelně běžících bridžových zápasů, ale také z jiných sportů (ukrutný boj vede Peter Sagan, Tourminator, na Tour de France).

Na zdi jsme mohli sledovat třetí kolo juniorů (ke shlédnutí, ke stažení), to byly mé první shlédnuté rozdání. Zaujala hra běloruských juniorů, včetně jejich tvrdé obrany. Během hry Slovinců (Marusa Basa+Gregor Rus) jsem si udělal srandu ze slovenských kolegů, že je ta vlajka nějaká podobná a zkratka též, Slo versus Svk.

Bohužel lin soubory, základ ukládání VuGraphu, neukládal změnu jmen hráčů, takže první páry vidíme na všech rozdáních, tak jsem jména neuváděl, ale ponechal jsem komentáře VuGraph komentátorů.

Licitace

Třetí kolo, druhé rozdání. Co budete licitovat a v jakém závazku skončíte v lince Sever-Jih v druhé (N-S) proti první (E-W)?

Asi nemusím prozrazovat, že 4+1 N/S nebo 4+1 N/S nebude to pravé ořechové, zvlášť na párovém turnaji. O trochu lepší je závazek 3Bt+2 N/S, ale stále vás to bude stát velký počet procent. Kdo to zkusí s 6= N/S nebo 6+1 N/S je na tom již podstatně lépe.

Nejlépe na tom budou ti, kdo vysází a odehrají velký slem, tedy 7= N/S, což je také Par na tomto rozdání. Piky se totiž přátelsky dělí 3-3 a dokonce impas na dámu srdcovou sedí. Po károvém výnosu, eso pikové, pikový snap nízkou, nízká srdce do esa, pikový snap nízkou. Nesnažíme se však vyjet trumfy, neb se dělí 1-4. Král kárový a odhoz vítězné piky, káro a nízký snap, srdcový impas dámy a další srdce. Srdce nebo káro a trumfový impas kluka s devítkou. Pika a snap dámou. Káro a trumfový impas. Poslední zdvih získává trumfové eso. Nesnažíme se na předposlední zdvih vyjet trumfy, neb by kluk trefový mohl být singl u Západu, takto jsme odhadu ušetřeni. Pro úplnost dodávám maximum zdvihů dvojitého tichého hráče (DTH) pro linku NS: 11, 11, 11, 9 a 13, pro linku EW: 2, 2, 2, 3 a 0. Velký slem je riskantní závazek, ale byť jen malý trefový slem vám získá procenta. Kdo začne vyjíždět trefy, může v malém slemu zapomenout na nadzdvih a u velkého slemu na splnění.

Na stole se však dělo něco úplně jiného. Po licitaci 1-1Bt(alert)-3 se dostávají do 3Bt. To samo o sobě není špatný start. Po károvém výnosu si však hlavní hráč odstřelí dopravu v trefech zahráním AK. Navíc vidíme, že musíme impasovat okamžitě proti J9 z Východu. Eso srdcové už nestačilo jako přeprava na stůl a tak se rozvíjené piky nemohly užít. Místo 3Bt+2 získává hlavní hráč příšerných 3Bt= a neporáží ani 3Bt+1 ani závazky 4 či 4 bez nadzdvihu. Díváme se na skóre blízké nule pro linku Sever-Jih.

Hra hlavního hráče

To samé kolo a osmé rozdání. Jak si naplánujete sehrávku 3Bt při výnosu dámy srdcové od Západu?

Jak vidíme, úspěch závazku záleží na pozdržení srdcí na dvě kola, knockoutování křížového esa a impasování dámy kulové. To nám dává jistých 9 zdvihů: dvě piky, jednu srdci, tři kára a tři trefy. Najdeme však nadzdvih?

Na stole byla situace snadnější, protože po esu trefovém Západ vrací kára (ani piky ani tref) a dává možnost obratem impasovat dámu károvou. Jih tuto možnost nevolí, neb by Východ mohl mít dámu károvou dabla (byl by na něj skvíz ve třech barvách: piky, srdce a kára), automaticky se aktivuje možnost dvojitého skvízu (piky a kára u Západu, piky a srdce u Východu) prostým vyjetím trefů. Dáma kárová na osmý zdvih od Východu nepadá, takže Jih dokončuje dvojitý skvíz. Závazek 3Bt končí s nadzdvihem. Par byl 3Bt= N/S, maximum zdvihů dvojitého tichého hráče pro linku N-S bylo 9, 8, 8, 10 a 10, pro linku E-W 4, 5, 4, 3 a 3.

Pro obranu to nebyla vůbec jednoduchá situace, protože po dvou kolech srdcí měl Západ zaútočit v pikách, aby atakoval přepravu mezi listy. Po získání esa trefového další pikový úder. Tím hlavní hráč ztrácí úpravu počtu zdvihů pro skvíz a přichází o klíčovou pikovou přepravu mezi listy. V oblasti teorie obrany byla možnost vynést kluka pikového přímo a dále jednu ze tří nízkých trefů, vše ostatní dává hlavnímu hráči možnost nadzdvihu.

Hra obrany

Stejné kolo, jen o rozdání dřív. Oba v druhé hře. Co vynesete proti malému pikovému slemu?

Není to náročné, ale je nutné se zamyslet. Pasivní výnos pikový nebo kulový odevzdává závazek okamžitě. Hlavní hráč si vyjede trumfy a jede si káro za kárem. Trefy vypadají nadějně, ale při šikaně si hlavní hráč snapuje, vyjede trumfy a je doma. Správně se tedy má vynést libovolné srdce. Hlavní hráč ztrácí trumf a jednu srdci.

Je škoda, že tento závazek nebyl kontrován, to by bylo perfektní a poráží ty, kteří jsou ve stejné situaci, přineslo by to lince E-W další procenta, ze sta na dvěstě bodů. Maximum zdvihů DTH je pro linku N-S 8, 11, 4, 11 a 3, pro linku E-W 4, 1, 8-9, 2 a 10. Par závazek je 6X E-W -2 za 500 bodů pro linku N-S.



Čtvrtek, 5. července 2012

Ve čtvrtek jsem měl jiné nekaretní povinnosti, ale jednotky rozdání jsem zvládl.

Hra obrany

Zde jedno rozdání za obranu, 24. stůl, osmé kolo, 19. rozdání, hra první proti druhé (ke shlédnutí, ke stažení).

Hlavní hráč nezkouší ani kárové impasy, ani nepouští jedno kolo srdcí obraně. Nezkouší ani pikový impas kluka. Co mě však potěšilo bylo, že na desátém zdvihu Východ nebere vítěznou srdci, což by mohlo skvízovat partnera, je vynesen nízký tref. Aktuálně tomu tak nebylo, obrana však nikdy nespí!

Maximum zdvihů DTH je pro N-S: 10, 10, 9, 11 a 8, pro linku E-W pak 3, 3, 4, 2 a 5. Par je 3Bt N/S +1 za 430 bodů. Na tomto rozdání by se člověk při IMP skórování ani nepohnul, ovšem při MP skórování skáče štěstím na komín a zpět.


Pátek, 6. července 2012

Čtvrtek jsem víceméně nestíhal, o to víc jsem si vychutnal částečně druhou (9. stůl) a celou třetí sekci (10. stůl) v pátek.

Na každém rozdání bylo něco poutavého, v těchto bitvách se dostat na Par také nebylo vždy jednoduché, a jak radil francouzkému Open týmu na minulém šampionátu Krzysztof Martens: „Create chaos!“. Takže si asi dokážete představit, jak velké bitvy hráči svádí, junioři nejunioři. Poté se v České republice spustila silná bouřka a tak jsem techniku povypínal. I kdybych nevypnul, proud stejně vypadl, takže jsem další sekce neviděl v přímém přenosu, ale už jen off-line, což má nevýhodu, že nevnímáte časová zpoždění (přemýšlení a diskuze hráčů, vstup rozhodčího do hry, přestávky a vysvětlování licitací atp.).

Tyto sekce si je možné prohlédnout z archívu VuGraphu (druhá ke shlédnuti, ke stažení; třetí ke shlédnuti, ke stažení).

Licitace

Ukážeme si tři rozdání z třetí série, rozdání 14., 7. a 10.

Čtvrnácté rozdání. Ačkoliv po zásazích od soupeřů, hrála linka E-W jen 4.
Co bylo možné dražit a následně zahrát?

Ano, správně, po shlédnutí všech karet to je 7. Překvapilo mě, že se alespoň nepokusili o malý slem, ať už v kárách, srdcích či bez trumfů, neb měli v držení deset srdcí a i s případným jedním ztrátovým zdvihem károvým (bez krále) se dala kára rozvíjet při dělení 3-3. Maximum zdvihů DTH pro N-S jsou 1, 5, 0, 1 a 4, pro linku E-W pak 12, 7, 13, 12 a 8. Par je právě nalezený závazek 7.

Sedmé rozdání v třetím kole. Na tomto rozdání hrála linka E-W 6Bt. Co však bylo možné vylicitovat a odehrát?

Maximum zdvihů DTH odpoví na vše, pro linku N-S to je 0, 0, 0, 0 a 2, pro linku E-W pak 13, 13, 13, 13 a 11. Je zde vidět, že beztrumfový závazek je lepší než závazek kárový. Pokud by se kára dělila špatně, tak ve velkém károvém slemu můžete spadnout, ale v beztrumfovém velkém slemu máte stále šanci impasovat pikového kluka, nebo se snažit o jeho pád vyjížděním piků zvrchu při držení Jxx a 9xxx u obrany.

A ještě je tu desáté rozdání. Co si budete přát licitovat a odehrát z pohledu hlavního hráče a ze které strany? Co budete vynášet v obraně?

Maximum zdvihů DTH hovoří pro linku N-S 12, 9, 12, 12 a 8, pro linku E-W pak 0, 4, 0, 0 a 5. Diskutovaná otázka je, jestli si vzít na triko 50 % úspěch ve velkém slemu. Jak je vidět, jakýkoliv závazek je lepší hrát z Jihu. Ovšem našli byste trefový výnos ze Západu proti velkému slemu (kárový, srdcový či bez trumfů)? Můžeme říci, že analýza dvojitého tichého hráče je užitečná, ale má to své rezervy při neoptimální hře obrany. Sehrávka je pak jednoduchá, nedostaneme-li trefový výnos, máme rychlých dvanáct zdvihů, s možností snapovat kára či je rozvíjet přímo při 2-3 nebo 3-2.

Výnos esa trefového od Východu je obrovské riziko při velkém slemu trumfového závazku při uvažované trefové šikaně na Severu. Takže ani tehdy tento zázračný výnos fungující na tomto rozdání přijít nemusí.

Hra hlavního hráče

V druhém kole tohoto dne mě zaujalo 17. rozdání, které bylo standardně licitováno na 3Bt z linky E-W. Jak byste rozdání zahráli, abyste útočili a případně získali nadzdvih?

Na tomto stole mě mrzelo, že hlavní hráč kompletně na nadzdvih rezignoval. Navíc obrana byla slabší, neb Jih přebral vítězný zdvih dámou pikovou (jak by se však k výnosu dostal, pokud si myslel, že odblokovává barvu?) na prvním zdvihu a Sever z nepochopitelných důvodů na třetím zdvihu odhazuje srdci, nikoliv tref.

Expas byl již jednoduchý. Vyjet kára, eso srdcové a nízkou srdci. Sever vám musí odevzdat piku nebo tref.

V tomto rozdání se dalo hrát i stabilněji. Vyjet si dvě kola kár s třetím k Východu a čekat na odvozy Severu. Ten si musí odablovat krále srdcového nebo krále trefového (nepočítáme-li, že by si chtěl odhodit piku), a toho se dá okamžitě využít, buď rozvojem srdcí nebo trefy (eso a nízká rozvíjí dámu), neb lze užít čtvrtou káru (osmička kárová k desítce a pětka kárová k šestce) jako přepravu k Východu v případě trefů.

Dodávám, že maximum zdvihů DTH je pro linku N-S 4, 6-7, 5, 2 a 6, pro linku E-W pak 9, 6, 7, 11 a 6-7. Par je zajímavý, 3Bt= E/W a zároveň 5= E/W, obojí za 400 bodů.

Hra obrany à la Bělorusko

Bělorusko mělo pár slabších rozdání, ale ukázali se tu a tam v solidní obraně. Ukažme si 6. rozdání z třetího finálového kola. Jste v druhé jako E-W proti první v závazku 3Bt. Jaký je váš plán obrany?

Bránit není nejjednodušší ani s otevřenými kartami. Ovšem Bělorusi našli nízký pikový výnos následovaný odblokováním piků u Západu. Licitovaný závazek je odsouzen k pádu, ale hlavní hráč ztrácí počet trefů a na osmém zdvihu zbytečně impasuje na krále srdcového. Už stačilo jen vzít esem srdcovým, přejít si do ruky esem károvým a vyjet trefy zvrchu.

Obránci správně nekontrovali závazek, protože hlavní hráč mohl utéct do 4=. Maximum zdvihů DTH už jen potvrzuje pro linku N-S za 8, 8, 8, 8 a 10 a pro linku E-W bylo k dispozici 5, 5, 5, 4 a 3 zdvihů. Par byl 1 N/S +3.

Výnos čtvrté trefy od Západu by však umožnil odehrát závazek. Když už, tak eso trefové následované nízkou trefou, pokud by si hlavní hráč neodblokoval trefy odhozem krále trefového. Pak by musela následovat změna barvy. Při výnosu čtvrté trefy stačilo brát srdce zvrchu, útočit na krále u Východu a likvidovat přitom srdcovou desítku a devítku od Západu. I klasický impas dopadne pro hlavního hráče stejně, osmička i pětka srdcová získávají zdvih. Hlavní hráč by získal jednu piku, čtyři srdce, tři kára a jeden tref.


Závěrem

Zajímavých rozdání bylo nepočítaně, chtěl jsem alespoň naznačit atmosféru letošních bojů.

Opět musím dodat jeden kritický postřeh. Byl jsem zklamán formátem her, podobně jako na letošním světovém šampionátu. Vypadlí hráči mohou odjet domů, zrušit rezervace hotelů a deprimovaní odmítnout závěrečný ceremoniál. Hráči přijeli a jsou tam, karty a stole jsou připravené, mají je nechat hrát, podobně jako v USA se hraje finále A a finále B. Když už příchozí zaplatili nemalé vstupní všimné a jsou fyzicky tam, nechť si alespoň pořádně zahrají po celou dobu turnaje.

Rozloučím se ukradeným zdvihem v závazku 1Bt z třetího kola finále juniorů na posledním 15. rozdání.

Myslím, že Západ mohl licitovat kontra s tahem na 2, N-S pak mohli dohledat 2, což mohla linka E-W ještě bránit 3 kontrované. Par byl 3X -1 E/W za -100 bodů, maximum zdvihů DTH pro linku N-S 5, 8, 7, 5 a 8, pro druhou linku pak 5, 4, 6, 8 a 5.

Jak vidíme, hlavní hráč je smířen s pádem závazku, ale ukradne soupeřům jeden trefový zdvih, neb obrana má přímých osm zdvihů (tři srdce, čtyři kára a jeden tref), tak dosáhne jednoho pádu místo předplánovaných dvou, bohužel ve hře, kde měla linka N-S získat kladné body, +110 bodů (2= N/S), resp. Par 3X-1 E/W za +100 bodů.

Hezké karetní momentky a pěkné letní dny!


Vyřešeno! Technická poznámka. Jak dostat do lin souborů diakritické znaky a správně je zobrazit jsem nevyřešil. Ani stažené lin soubory (wget) mi diakritiku po otevření správně nezobrazí. Při přímém otevření lin souborů na BBO serveru diakritické znaky však jedou v pořádku. Ví-li někdo, jak na to, ozvěte se mi prosím.


Zpět do domečku...