Tři rozdání z 51. ME týmů



Fandíme bridži

„Fandit je potřeba! Nějaký fotbal či hokej se téměř nevyrovná týmovým soubojům v bridži!“, řekl hráč rabrového (nikoliv habrového) bridže, a málem umřel na párovém turnaji. Je to boj týmů o dvou-třech párech s možností kapitána, trenéra, maséra, mažoretek atp.

„Komu letos fandit?“, říkám si. Češi a Slováci na tomto turnaji v Irsku nebyli (ani v kategorii Open, Ladies či Seniors, ani pod ženami holandskými Magda Tichá), tak já tradičně fandím všem, ať už Bulharům či Turkům, neb s lidmi z těchto zemí hrávám. Aniž bych chtěl diskriminovat, dále hovořím jen o kategorii Open, neb do té teoreticky spadám. Kriticky si však přiznejme, že vstupní poplatek 2500 eur, resp. 3500 eur za tým za kategorii, nelze brát na lehkou soutěžní váhu. Plus doprava, jídlo a ubytování, srandy kopec si vyjet zahrát.

Pro potřeby fandění jsem při návštěvě rodičů novou velkou televizi zabavil, a také pro dobro bridžového světa. Vyzkoušel jsem napojení noťáka na TV, toho bylo třeba. Po nalezení potřebných káblíků (v principu jeden výstup jako na dataprojektor a druhý na výstup zvuku), jsem byl připraven. Něco káblíků v krabici od TV i zbylo. Jen přepnout na televizi zdroj na PC (na tomto Samsungu na ovladači třikrát tlačítko Source) a na kompíku si nastavit výstup ven (FN+F5 nebo Mac/Windows+P). Reprobedny netřeba, zvuk přebrala televize. Obraz sedí, zvuk sedí!

Poznámka: Už aby byly i (web)kamery na denním pořádku...



Fandíme bridži (plná velikost obrázku po nakliknutí)

Kdo už občas fandění (angl. kibitzing) na Vugraphu na BBO zkusil (lze vyzkoušet bez registrace v době přenosu přes Vugraph klienta), tak jej jméno Ronald Wald (walddk2) nepřekvapí. Kdo neví, tak je to za komentátory hlavní organizátor. Anglický humor a sarkasm je potřeba. Vždy potěší, když se zeptá, jestli je dobře slyšet a vy, karetní smrtelníci, mu můžete napsat, že je slyšet „loud and clear“ (jasně a zřetelně).

Ale není jediný, mezi jmény komentátorek a komentátorů (angl. voice commentary; nemluvě už vůbec o psaných komentářích, angl. chatting) se objevují Sabine Auken (jcmax), Hedy Grey (hedyg), Larry Cohen (lc), David Bird (brolucius), Michael Rosenberg (scotty), Peter Lund (pelu), William Frisby (athene), Dan Neill (djneill), George Holland (daman) a seznam nekončí.

Pokud zrovna žádný přenos neběží, zkuste na internetu zvěčněné záznamy ze světového šampionátu z roku 2011. Seznam budoucích turnajů nalezneme zde, resp. zkuste přímo server BBO (http://www.bridgebase.com/), z nabídky volíme „Vugraph Schedule“. Pokud má položka vpravo navíc ikonku repráčku, tak poběží i zvukový kanál.

Vybral jsem pro vás tři pohodovější rozdání, setřídil jsem je subjektivně od třetího po první místo, jako ve sportu. Tím je i bridž. Kola se skládala ze 20 rozdání a bylo to místy napínavé až do posledních karet.


Třetí místo

Bronz. Finálová série 22. června 2012, Anglie (NS) proti Švédsku (EW), osmé kolo (celkově v turnaji 25. kolo), 18. rozdání. Druhý stůl zahrál 5♠XE= za -650 bodů (pohled z linky Sever-Jih, proto mínus). Maximum zdvihů dvojitého tichého hráče (DTH): linka NS je 4, 2, 5, 10 a 3, pro linku EW 2, 11, 7, 1 a 8. Minimax (termín Par bude asi známější mimo bridžovou komunitu, díky golfu) je 5♠E/W= za -450 bodů.

Jednoduše se to říká, ale Švédi dostali obrovskou šanci bránit 6XN/S. Při očekávaném výnosu ♠K a jeho přebrání ♠A by Východ mohl pokračovat ♣Q a impasovat tak ♣K ve dvou zdvihách. To mohlo znamenat -500 bodů, místo jednoho pádu za +100 bodů a rozdílovou ztrátu -150 bodů, resp. ztrátu 4 impů (IMP) místo ztráty 13 impů. Balanc 9 impů!

Za stavu 27 impů (Anglie) a 57 impů (Švédsko) to byl výrazný přírůstek pro Anglii. Anglie sice celkově prohrála 40 impů vůči 57 impům (poslední dvě rozdání byla beze změny skóre), tedy 11 vůči 19 turnajových bodů (VP; vimpy jako vítězné body), ale rozdání jim život významně usnadnilo a drželo je na postupových šesti místech na světový šampionát. Zahrání Minimaxu na tomto rozdání by znamenalo prohru Anglie 9-21 vimpů, vyhnutí se licitaci 6 na tomto stole pak už 10-20 vimpů. Krásný konec jejich dne! Vinnu jsem samozřejmě dal únavě Švédů! Na jiných stolech to lítalo od plus 19 impů (Bulharsko proti Rusku) až po mínus 13 impů (Island proti Turecku). Lin soubor ke staženíprohlédnutí. Výsledky na oficiálních stránkách.

Rozdání si pamatuji, neb elektronickým stolem proběhl Angličan Alex Ainsworth (slothy), tvůrce bridžových křížovek a hádanek, a že to uhrát mohou, a že možná nemohou. Já tedy standardně oponoval, že mohou a Alex, že nemohou. Aby se v tom Čert vyznal!

Z rozdání vidíme dva rychlé zdvihy pro obranu v srdcích. Na stole však obrana přešla po výnosu esa srdcového (Sever mohl například významně signalizovat dámou srdcovou) do kár na druhém zdvihu. To zdánlivě dávalo hlavnímu hráči šanci a navíc úpravu počtu zdvihů na případné splnění závazku potenciálním skvízem. Kára drží obě strany obrany, srdce už jen Sever. Tady je však otázka jak zahrát trefy pět zdvihů z pěti. Po ♣Q pokrývá Jih králem a tichý hráč esem. Zpět může impasovat ♣T, ale jen jedenkrát. Nemá tedy dostatek trefů na stažení tří srdcí u tichého hráče. I program SuitPlay mlčí vůči pátému zdvihu. Bohužel někdy mlčí u méně pravděpodobných, ale herně přípustných variant. Po zmínce nápadu na rozšíření autor, Jeroen Warmerdam, na programu znovu pracuje.

Jediná možnost byla chyba obrany. Při nízkém trefu od Východu by Jih musel zahrát krále do esa a zpět impasovat desítku. To by dávalo tři rozvinuté trefy na stažení tří srdcí z pěti a možnost jedenkrát snapnout srdci z Východu. Ani případný odchycený králový singl na Jihu situaci nezachrání. Hráč kalibru Townsend však před touto teoretickou situací nestál, a kdyby stál, výsledek by byl pro Anglii stejný.


Druhé místo

Stříbro. BBO dynamicky rozvíjí své služby s tahem, aby se bridž stal diváckým sportem. To se jim významně daří! Letos zaujalo to, že během turnaje jeden z členů Open týmu, Francouz Thomas Bessis (malpaluche), téměř každý den, podal hlášení o stavu a morálce týmu, zajímavých rozdáních atp.

Zde je celá jeho sbírka:
11. června – La France aux Championnats d'Europe [jen francouzsky].
12. června – Arrival and last adjustments [anglicky, francouzsky].
14. června – Excellent first day! [anglicky, francouzsky].
15. června – The hug deal [anglicky, francouzsky].
16. června – Still confident [anglicky, francouzsky].
18. června – Not going well! [anglicky, francouzsky].
19. června – Two matches for a fresh start [anglicky, francouzsky].
20. června – The duck is still alive! [anglicky, francouzsky].
21. června – Still in ambush [anglicky, francouzsky].
22. června – The chaos theory [anglicky, francouzsky].
23. června – A match to dream of [anglicky, francouzsky].
26. června – We missed it [anglicky, francouzsky].

Navýsost poutavé čtení. Já si vybral jedno ze zmíněných rozdání, na které bych rád upozornil, neb se na Vugraphu tento zápas neobjevil. Není divu, že i Francouze rozdání nadchlo.

22. června 2012, Řecko proti Francii, 6. kolo finále (celkově 25. kolo turnaje), 5. rozdání. Jste v první vůči druhé jako Západ s těmito kartami: ♠J862 5 J976 ♣AK72. Licitace běží:

Co budete licitovat? — Zvláštní dotaz, že? — Pokud jste ze sebe vyhrkli Pas, tak to zkuste v úvahách hlouběji. Licitovává se i s méně než 9 figurovými body, někdy i s hrozivým příznakem 0+ figurových bodů. Na to nemá každý nervy!

Příběh pokračuje tak, že Jean-Christophe Quantin se hluboce zamyslel a licitoval 5♣. Zde je kompletní dražba a rozdání.

Maximum zdvihů DTH je NS 7, 11, 12, 11 a 5, EW 1, 1, 0, 1 a 8. Minimax je 7♣X E/W -5 za jen +1100 bodů pro linku Sever-Jih. V turnaji (kategorie Open, ženy a senioři hráli jiná rozdání) byli jediní, kdo jej našel, většina stolů byla na 6=N/S, občas padla podlicitace 4 či 5. Francii toto rozdání získalo 8 impů jako obrana na 6=N/S za +1430 bodů (vysoký trefový výnos), výjimečně s nadzdvihem za +1460 bodů (netrefový výnos; díky pikovému impasu na třetím kole stahuje na čtvrtý pik ztrátovou trefu a ztrátová kára mizí při snapnutí čtvrtým trumfem od Severu při dělení trumfů jen 1-3).

Západ dodává, že věděl, že má Sever dvě trefy (viz alert) a Jih může mít maximálně jednu, jinak by Blackwood nelicitoval. Nemohl však mít eso ani krále trefového, neb ty drží Západ. Kontrola musela být singl nebo šikana. Při šikaně by však došlo asi na Voidwood. To už by byl tah na velký slem. Po kalkulaci to dává šest trefů Východu a srdcí jednu až tři, tedy padá pět až sedmkrát při trefech. Je tu stále šance, že Východ drží i nějakou dámu a tedy by mohl ještě o zdvih pády snížit. Tudíž, obětování se v trefech zdá se logické. Bylo tak i ve skutečnosti. Zisk osmi zdvihů (šest trefů od Východu a dva srdcové snapy od Západu), pětkrát pád a zasloužené impy. Pokud by Jih měl šikanu v trefech, tak by se nebylo jak obětovat proti 7N/S. Celkově toto kolo vyhrála Francie 27-40 impů, tedy 12-18 vimpů.

Sympatickým francouzským hráčům, viz Bridge Academy, lze pogratulovat ke krásnému Minimaxu, ale bohužel ani předzvěst sedmého místa (angl. slot) pro Evropu na blížící se světový šampionát nedává Francouzům absolutně žádnou naději, neb skončili 11. s celkově 250 vimpy. Toto prémiové místo, bude-li, by šlo Izraeli, kteří skončili 7. s celkově 258 vimpy. Když jsem Thomasi Bessisovi napsal pár vět útěchy, tak smutně psal, že z Lille byli s otcem vyřazení a spolu si zahrají až nejdřív příští kalendářní rok.


První místo

Zlato. Rozdání z vyšší bridžové společnosti. Nebyl bych to správný divák týmových klání (týmáků), kdybych nebyl zakoukaný do skvízů (nespisovně škýzů) a netradičních koncovek odehrávajících se obzvláště ve slemové zóně.

22. června 2012, 6. kolo (celkově 23. kolo turnaje), Itálie proti Anglii (pozor, nikoliv Velké Británii, neb v bridžovém světě samostatně hraje Irsko, Skotsko a nyní i Wales), 5. rozdání. Anglii těsně před zahájením turnaje vypadl z rodinných důvodů jeden pár v kategorii Open, proto bylo poutavé sledovat, jak se s tím vyrovnají. Prozradím, že Anglie skončila na čtvrtém postupovém místě s celkem 279 vimpy, i když následující rozdání bylo pro ně v konečném důsledku ztrátové. Muselo však?

Zápas k prohlédnutí, ke stažení a zápas na oficiální stránkách.

Na vedlejším stole se hrálo pohodových 4BTW+1 za -460 bodů. Maximum zdvihů DTH je NS 2, 1, 2, 4 a 3, pro EW pak 11, 11, 11, 9 a 8. Par (Minimax) je 3BTE/W+2 za -460 bodů.

Na chvíli opomiňme úvodní výnos a zaměřme se na sehrávku. Upoutá, protože hlavní hráč ani netestuje distribuci piků 3-3, jednoduše předpokládá, že se dělí hůř. Jenže se neví, ze které strany obrany. Forrester hraje skvěle, až po 9. zdvih, kdy omylem předpokládá piky na Jihu, nikoliv na Severu, a odhodí si přepravu v kárách. Měl odhodit piku (případně tref, pokud si myslel, že Sever drží trefy a Jih piky a kára), zahrát ♠Q, další piku a Jih by byl ve skvízu v levných barvách. Zároveň si můžeme všimnout, že osinglovaný K až do poslední chvíle brání károvému impasu proti Jihu, není pod esem zas tak neužitečný!

Hlavní hráč dostal jednoduchý výnos a má upraven počet na skvíz. Měl v tomto rozdání zahrát ♣AK a začít tahat srdce. Odhodit jedno káro a jeden tref. Dostáváme se do této šestikartové koncovky s výnosem od Západu.

Můžeme předtím ještě stáhnout dvě kola piků pomocí ♠KQ, dvojitý skvíz (piky+kára u Severu a kára+trefy u Jihu) zůstává stále vidět. Zahrajme T, Sever pravděpodobněji zahodí káro (pokud Sever nechce otestovat vaše počítání piků), zahoďme piku, dojeďme piky a skončeme u Východu. Na třetí kolo piků je zaskvízován i Jih, pravděpodobně též zahodí káro (pokud Jih nechce otestovat vaše počítání trefů). Poté AJ zaznamenají vítězné dva zdvihy a splnění závazku. Kdo nepočítá karty, tomu by nebylo na tomto rozdání pomoci.

Za zajímavost lze zmínit, že u tohoto rozdání nelze piky otestovat na 3-3 před srdcemi a dvěma zdvihy trefovými, pak by dvojitý skvíz nezafungoval kvůli přepravě mezi listy. Pokud by piky opravdu byly 3-3, tak máte na triku ostudu za špatnou sehrávku. :-) Pro zopakování 6 karet z libovolné strany se dělí 3-3 v 36 %, 4-2 v 48 %, 5-1 v 15 % a 6-0 v 1 %.

Mohla tomuto všemu obrana předejít? Mohla, v rámci našich analýz. Když si zapneme GIB na celém rozdání před prvním výnosem (či otestujeme rozdání ve volně dostupných programech jako Deep Finesse, DDS, Bridgify, Tenace, ...), tak se nám rozsvítí karty Jihu jako vánoční stromeček, zeleně a červeně, či jinak dvoubarevně dle užitého programu. Znamená to, že výnos některých karet povolí splnění závazku (zelená, rovnítko), některé přislibují jeho pád (červená, mínusko) proti nejlepší hře hlavního hráče a obrany. Nebo jsou barvy obráceně, záleží, jestli se díváme od hlavního hráče či obrany (minimálně případ Deep Finesse).

V našem případě může Jih zahrát ♠93 74 T nebo ♣QT. Můžeme říci, že Jih na sebe nesmí navázat kompletní dvojitou državu barvy, tu kryje Severu (proto výnos T nebo ♣QT), případně vynáší pasivně (♠93 nebo 74), a nedovoluje okamžité úpravě počtu zdvihů hlavnímu hráči před skvízem. Ostatní karty Jihu (Q73 ♣762) znamenají teoretické splnění závazku. Vynést čtvrtou zvrchu (trefy či i kára) je na tomto rozdání holé neštěstí.

Více o obraně proti skvízům viz webová stránka serveru stackexchange.com nebo na serveru bridgeguys.com. Určitě však najdete celou řadu dalších zdrojů a poutavých rozdání.

Nesprávně odhadnuté rozložení piků (4-2 versus 2-4) znamenalo pro Anglii ztrátu 11 impů (-50-460 bodů) místo zisku 11 impů (+990-460 bodů). U dalších týmů to bylo obdobné: mínus/plus 11 impů či nula. Vysledování či vyčtení reverzního markování u Italů by snad mohlo hlavního hráče zachránit. Ale v tom mixu signalizace na počet a preferenci, výnosů a odhozů by se nejeden ztratil, viz jejich konvenční karta. Bridž je na této úrovni těžká hra, co si budeme nalhávat!


Závěrem

Sledovat takový turnaj real-time on-line je zážitek!

Peníze míchají všemi kartami. Co mě jako Evropana a našince zrovna nepotěšilo je příchozí styl nákupu hráčů, běžný v Americe. Jak vidíme z butlerů (základní kolo), Franck Multon a Pierre Zimmermann dosahují na této úrovni průměrných výsledků (-0,11 impu na rozdání), evropský titul za ně ve finálové části odedřely další dva páry (byť profesionální): Geir Helgemo a Tor Helness se 180 rozdáními a průměrem 0,68 impu na rozdání a Fulvio Fantoni a Claudio Nunes se 160 rozdáními a průměrem -0,46 impu na rozdání. V druhé polovině (finálová část) se dokonce vyjímají na prvním místě s jen dvacítkou rozdání a průměrem 1,8 impu na rozdání, proti papírově slabšímu Irsku. Je to jednoduše nezvyk (ve fotbale či hokeji nákupy a přestupy naprosto běžná záležitost), ale alespoň si máme o čem povídat a na co nadávat, v tom bridžovém světě (podobně jako u politiky). Vždyť na to ti diváci jsou: teoreticky vše ví a umí nejlépe! Proto nás fandění tak baví!...

Hezké fandění a hodně zdaru u karetního stolu!


Zpět do domečku...