Skoro velký slem se skoro skvízem


Hráč ospale usedá ke karetnímu stolu s vědomím, že jej nemůže už nic překvapit, že vše již ví a zná. Ale vždy se v těch 53 oktiliónech možných rozdání (a krapek drobných k tomu) najde něco zajímavého. Nebo jednoduše takové rozdání, které se musí upravit, protože... prostě musí! Cítíte ty vibrace zemské kůry? A bylo by to ještě horší, kdyby se neupravilo.

Náš hráč, nazvěme jej nepohlavně Míša (platí s dovolením i pro Slovensko, ale zásadně sedící jako Západ kvůli průvanu ze Severu), skoro usne u karetního stolu. Klimbá! Taky proč ne? Vždyť je jednou plus čtyřicet bodů stupňových Celsia, podruhé mínus čtyřicet, a někdy i kolem nuly. Nějak tam ty licitační kartičky dává, nějak mu tam ty karty padají. „Dělejme to, co ostatní, a máme Par jistý!“, říká náhodnému (nikdy ve skutečném životě) bridžovému partnerovi. „Božských padesát!“

765  KQJ87652

„Co dáme? Vždyť je to jedno! Všechny cesty vedou do Říma!“ Padá 3. Najednou, z ničeho nic, padne na stůl trojPas po dřívějším 6 od nepohlavního partnera Míla na Míšovu hlášku 3. Když člověk spí, tak vše běží rychle nebo naopak extrémně pomalu.

SeverVýchodJihZápad
3
Pas6PasPas
Pas   
Obě linky v první.

Míša počne reagovat, takové to šimrání, že možná to mělo být 4, snad 5, nedejbůh 7. Slem! Velký! „Obří slem zahozen!“, čte si v duchu z místního elektronického plátku. „Pro Krista,“ říká si Míša, „abych já něco nezkazil!“ Znejistí ještě víc, protože soupeř usilovně přemýšlí nad výnosem. Píchnout do té osoby špendlíkem, tak vyskočí! Od hladce oholeného čtyřicátníka nemůže přijít nic dobrého. Chce Míšu zničit! Člověk by si řekl Sever, bude to Seveřan, ani ťuk! Světlovlasý hubeňour to je! Jih vám popisovat nemohu, je to krásná mladice, a je potřeba se soustředit na sehrávku!

Od Severu přiletí 2, taky jak jinak! Kdyby cokoliv jiného, bylo by to proti Matičce přírodě. „To bude zdvih zadarmo!“, myslí si Míša. Myslí si to do té doby, než uvidí karty tichého hráče.

AQ932  AK74  A54  A

Zatmí mu! „Kamarád!“, burácí si Míša! Chvilková klinická smrt proběhla u Míše, to je tak vždy, když dostane karty od partnera. „V dobrém i ve zlém!“ Ani to slovo však nestihne doburácet, když začne plánovat sehrávku. Teď se pro změnu trochu lekla druhá linka. Z klinicky mrtvé osoby se stal papiňák před výbuchem, jinak se ten stav nedá popsat. Že nemá místo bezvýznamného J krále kulového! Nemůže kartu reklamovat u rozhodčího? Nebo nemůže si nechat vyměnit J za Q? Byl by doma s nadzdvihem, místo toho je zde, v tajze ve Finsku. Mínus čtyřicet stupňů venku, potenciálních plus čtyřicet v místnosti, nula na pokožce rukou.

11 jistých zdvihů, pokud se kule (spisovně kára) či herce (spisovně srdce), jako základní přepravce do ruky bez možnosti přesnapnutí, nedělí smrtelným způsobem (přemýšlí nad 7–1 či 8–0 NS u hercí, nebo 8–1 či 9–0 NS u kulí, nebo...) a po odblokování trumfového esa bude moci vyjet všechny trumfy. Že ten Sever vyjel sedmou či osmou zvrchu a očekává snapnutí? Sever by na to vypadal! „To nedá,“ přemýšlí téměř nahlas Míša. Na nové teorie je tu Míša, Čechomoravoslovák, nikoliv Seveřani!

   J4
 —
 KQT987632
 43
 
 765
 J
 J
 KQJ98762
 AQ932
 AK74
 A54
 A
   KT8
 QT986532
 —
 T9
 
Jedna z Míšových nočních můr.
Lze odehrát jen 4W= (výnos pikový) a 5E=.
Par je však (vyjma NS druhá, EW první) 5XN/S-2.

   84
 QT986532
 —
 T94
 
 765
 J
 J
 KQJ98762
 AQ932
 AK74
 A54
 A
   KJT
 —
 KQT987632
 3
 
Druhá z Míšových nočních můr, kdy přehlédl 2 za 2.
Lze odehrát jen 5E/W= (výnos hercový).
Par je však (vyjma NS druhá, EW první) 5XN/S-2.

I při dělení trumfů 4–0 z obou stran by to šlo. Tak to jo! A máme tu možný impas v pikách, ale náš Míša už ví! Impasy jsou téměř čisté padesátiprocentní zlo! Skoro stejné zlo jako čistá ruská vodka ve Finsku, to je čtyřicetiprocentní zlo! Míša ví, že impas nebude držet, kdyby sehrával jeho soused, tak by mu seděl, ale jemu nesedí! Dva lidé: jeden úspěšný, druhý nikoliv. 50 %. Míša a jeho soused! Zákony Vesmíru, nelze o nich pochybovat. Hlavně u páráků.

   J8
 Q8653
 Q9632
 4
 
 765
 J
 J
 KQJ98762
 AQ932
 AK74
 A54
 A
   KT4
 T92
 KT87
 T93
 
Skutečné Míšovo rozdání, oba v první, Sever vynáší 2.
K diskuzi: prohodit 7 s 8.

První zdvih bere A a kule nejsou dělené dle vzoru noční můra. Na druhý zdvih oba soupeři následují trumfy, takže trumfy nejsou hůře než 3–1. Kule použije Míša na zdvih třetí, aby se dostal do ruky, jen pro jistotu snapuje vysokou. Dojíždí trumfy. Zkusí pikový impas, ten dle zákonů Vesmíru nesedí, snapuje kulový protiúder, a hlásí 12 zdvihů, neb ztrátová pika jde na jednu z jeho oblíbených karet, AK. Závazek splněn; +920 bodů.

Ačkoliv flegmatický Míša na to nevypadá, ale k psychické vyrovnanosti má daleko. Rozdání ho začíná pohlcovat. Ten velký slem, vylicitovaný a odehraný, jej sžírá! Byl tam? Nebyl tam? V jaké byl vůbec hře, vůbec neví, neb nedával pozor a na turnaji chrápal!

Míša nevěděl, kde s analýzou začít. Taky to nikdy nedělal, proč taky? Sjel tedy prvně rozdání DDS (nikoliv na LSD, ale Double Dummy Solver, Velký to řešič). Dostává klíčové odpovědi počtu zdvihů při nejlepší obraně:

 NS   EW
NT  6     7 
 2     11 
 6     5 
 7*     5 
 1    12 Par
Obě linky v první nebo druhé a
NS v druhé a EW v první.
* NS v první a EW v druhé.

Přeloženo do jazyka lidského, dvanáct zdvihů bylo z obou stran sehrávky EW zajištěno a byl to zároveň Par (Minmax). Úleva jako u propuštěného z nemocnice (v Míšově případě psychiatrie). Stejný výsledek dostáváme pro obě linky v první nebo druhé a také linka NS v druhé a EW v první.

Ovšem při NS v první a EW v druhé je Par ta schovaná sedmička u kulí. Tedy opět přeloženo do češtiny: 6X N/S -5; -1100 bodů. Tedy závazek šest kule, hratelný z obou stran a spadne pětkrát. S nutností, že linka EW bude závazek kontrovat. Míšovi se ulevilo, protože nesledoval první/druhou ani na jedné lince, byť spal, a navíc by musel kontrovat soupeře. Soupeři tedy velmi bystře pasovali, jak z analýzy vyplývá! Jak zákeřné!

Míša bude dobře spát, ale ten velký slem mu nedává spát. Copak tam nebyl nějaký skvíz, stačil by jednoduchý, vždyť je v každém druhém rozdání, no ne? Prochází karty pozorněji, o J už přišel na prvním zdvihu, jistou roli by mohl sehrát J. Dále tušil správně, že K padne při impasu, ze špatné strany. Nabízí se tedy skvíz ve dvou či třech barvách, ale spíš proti Severu, než proti krásnému Jihu, ale to by DDS nesměl lhát o těch dvanácti zdvihách.

Všimne si však, že J se tváří na zpětný impas, i bez T. Pokud hodí kluka, musí padnout dáma, jinak je to impas proti Severu. Na AK pak padá jedna z karet T9, druhá z nich padne při snapnutí třetího kola srdcí. Teď Míšo nadává, že nemá 8, protože to by byl třináctý zdvih. A to i při QT9 z obou stran soupeřů bez nutnosti impasu. Nepotřebuje na to ani skvíz. „Rozhodčí, prosím výměna karty!“

 NS   EW
NT  6     7 
 2     11 
 6     6 
7 Par    5 
 0    13* 12
Obě linky v první nebo druhé a
NS v první a EW v druhé.
* NS v druhé a EW v první.

Analýza se nám výrazně změnila, jednak je zbrusu nový Par (7X N/S -6; -1700 bodů v druhé, resp. chtěných -1400 bodů v první) a náš velký slem je hratelný jen z jedné strany v první vůči druhé (7=E; +1440 bodů). To Míšu patřičně dožralo, protože on byl ten, kdo kříže (spisovně trefy) licitoval první. Už nikdy víc! Slabé karty nemají co licitovat barvu, ve které se bude hrát. Přirozená licitace na vyšších úrovních popřena! Je potřeba transférů!

Jak je důležité se do těchto analýz vžít? 7 v první má hodnotu +1440 bodů, spadnout šestkrát v první v 7X má hodnotu -1400 bodů. V těch tisících je to rozdíl +40 bodů, což je jeden bod mezinárodní, nejmenší jednotka na srovnávání při IMP skórování (týmáky). Nepočítáme-li ovšem penalizace, které mohou být např. polovina či třetinka tohoto jednoho bodu. A tento elementární bod už mnohokrát rozhodl o umístění i u největších soutěží. U BAM či MP skórování (páráky) to je rozdíl výšky Mount Everestu, kde těch mínus čtyřicet je na denním pořádku!

Míša stále zahleděn do rozdání. „Už nikdy nebudu zahajovat licitaci přirozeně na třetí úrovni!“, říká si. Nu, dokud nerozbalí v zapálu boje další herní krabici s náhodným to partnerem!...


Zpět do domečku...